Україна друга в Європі і фактично друга у світі з виробництва чорної смородини. Станом на минулий рік її виробництво оцінювалося у майже 25 тисяч тонн – валовий збір всього в країні. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.
Більше чорної смородини вирощують у північних, центральних та західних областях.
“Частина насаджень попала в окупацію. Але за нашими оцінками, це насправді невелика частина – можливо, близько 15-20 %. Вплив війни на виробництво смородини дещо мінімізований”, – зауважив заступник директора інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Олександр Ярещенко.
В Україні вирощують сорти вирощують переважно української селекції, зокрема Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України. Їхні плоди мають більші розміри, десертний смак і хорошу врожайність, і саме ці особливості оцінили виробники смородини в Україні.
Ринок свіжої смородини в Україні більший, ніж в будь-якій іншій європейській країні, кажуть представники інституту садівництва. І багато урожаю переробляється всередині країни – на джеми, соки, наповнювачі.
Засновник компанії Vimagro (Івано-Франківська область) Володимир Тимків у своєму господарстві вирощує чорну смородину на майже 6 га. Він розповів, що ціна на смородину у цьому році висока: на заморозку із під комбайна у межах 70 гривень.
“Попит почав зростати на самі саджанці, потім почалася війна – впав, і зараз, бачу, знову тенденція, через те, що ціна пішла вгору, є зацікавленість у багатьох”, – додав фермер.
До речі, у цієї культури цінна не лише ягода. За відповідної технології, зі смородини можна отримати ефірну олію.
Смородина поруч із лохиною і малиною входить в топ найбільш поширених у країні ягід. Нею нині засаджені приблизно чотири із половиною тисячі гектарів. І з року в рік площі збільшуються.