НОВИНИ

В Україні зросли витрати на посівну

17.04.2023 08:05
dollraryi-954-1721

Окупація, замінованість та брак фінансування стали основними причинами зменшення посівних площ цьогоріч. Так, витрати на посівну зросли на 19%. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу в Media Center Ukraine, інформує пресслужба ВАР, пише agronews.ua.

«Посівна кампанія потребує фінансування: потрібно купувати добрива, ЗЗР, насіння тощо, Якщо в 2022 році в аграріїв ще були запаси, то в 2023 – вони закінчилися, і вільних коштів на посівну немає. Нагадаю, що весь попередній сезон виробники торгували зерновою групою у збиток або за цінами, що близькі до собівартості. Через це маємо труднощі, але найбільше на зменшення посівних площ у новому сезоні вплине окупація, замінованість та забруднення земель внаслідок бойових дій, через ці фактори 7 млн га не будуть задіяні у посівній кампанії».

В Україні планується засіяти 19 млн га, що дасть змогу забезпечити внутрішній ринок продовольством та експортувати. У пошуках прибутковості аграрії збільшуватимуть площі під олійними. Проте, прогнозувати майбутній врожай ще рано. На врожайність можуть значно вплинути показники внесення добрив.

«Якщо минулоріч ми зібрали 53 млн тонн зернових, то влітку зафіксуємо зниження щонайменше на 10 млн тонн. Валовий збір залежатиме від врожайності, а як вже йшлося, ресурсів для посівної не завжди вистачає. Місяць тому ми констатували забезпеченість аграріїв добривами на 30%, зараз показник зріс до 60% . Головна проблема низького забезпечення агрохімікатами – фінансова. Аграрії розраховували на пільгові кредити, але програму «5-7-9» довго не пролонгували, нещодавно це зроблено», – додав заступник голови ВАР.

Проте, за його словами, потрібно вдосконалити механізм кредитування: розширити кредитний ліміт для агросектору з 90 млн грн до 180 млн грн, бо чимало підприємств вже використали ліміти ще минулого року і зараз не можуть скористатися пільговими кредитами.

Денис Марчук також нагадав, що посівна вимагає від агросектору витрат на рівні 230 млрд грн. Кредитні гроші повернуться державі, а збільшення лімітів дасть змогу підприємствам якісно виконати польові роботи.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: