НОВИНИ

В Україні знову подорожчали продукти

10.02.2023 08:17
817

Наразі продовольчі магазини почали тестувати покупців новими цінниками. Схоже, роздрібна торговельна мережа вирішила не лякати покупців у перші дні нового року, а витримала паузу і от тепер почала оновлювати цінники. Про це повідомляє Дзеркало тижня, пише agronews.ua.

Тим більше що уряд практично благословив такі дії заявами про те, що продукти, особливо першої потреби, дорожчатимуть через масовий перехід ритейлу на використання генераторів на тлі постійних відключень електроенергії.

А додаткові витрати означають лише одне: зростання цін. Від 5 до 7% — це офіційні заяви чиновників. Від 30 до 40% — на думку учасників ринку і профільних оглядачів.

Золота цибуля

Чи буде цибуля по 50 грн? Це перше, що спало на думку після того, як нещодавно ріпчаста була по 29 грн/кг, потім — 32,9 грн, а нині вже 34,9 грн/кг. Це магазини столиці. На Сумщині — 34–36 грн, хоча ще десять днів тому продавали по 30. Полтавщина — було 27–29 грн/кг, стало 32.

Причин кілька. Передусім сезонний фактор. Друга половина зими — традиційно золота пора для власників овочів. З року в рік ціни в січні й далі тиждень за тижнем починають підтягуватися.

Плюсуємо проблеми в енергетиці на тлі війни. Додаємо в овочевий кошик логістику, — з 1 січня на імпорт цибулі діє ввізне мито в розмірі 10% відповідно до Закону від 19.10.2022 «Про митний тариф України».

Треба усвідомити та прийняти, що 35–36 грн за кілограм «золотавої» — не остання ціна. Чекати нових рекордів? Ціну в 40 грн/кг Україна вже бачила.

Підтримує пропозицію на внутрішньому ринку імпорт. Нині веземо цибулю з Польщі за ціною 21000 грн/тонна. Чекаємо на поставки з Єгипту, Нідерландів, Молдови.

Про зелень, тепличні томати, огірки, редиску краще промовчу. Пересічний споживач нині відвідує магазин/ринок не в пошуках манго чи еддо. Українцям потрібні традиційні овочі, наприклад, для борщу.

Цибуля вже заволоділа думками українців, а за нею — морква. Буквально вчора висів цінник 23 грн/кг, а от уже маємо 25,7 грн, заходиш у магазин наступного дня — 26,9 грн/кг. Морква теж починає «виблискувати та золотіти».

Майже королівський спокій наразі демонструють капуста та картопля. З’явилася, до речі, молода капуста по 54 грн/кг. Це означає, що ще є ті, хто «п’є шампанське» і, попри всі проблеми, таки готовий вирощувати овочі.

Так чи інакше, вітамінна весна буде непередбачуваною. Тепличних овочів вибір обмежений та очевидний: огірок, помідор. Зверніть увагу, що зелені мало, вона страшенно дорога. Вибір грибів теж мінімальний.

Що впливає? Перше — проблеми власного виробництва через війну. Друге — якщо імпорт, то автоматично дорого, бо складна логістика, проблеми з урожаєм трапляються й в інших країнах.

Третє — блекаути/генератори/проблеми зберігання. Четверте — сезонний фактор. Обізнані люди натякають, що локальні фермери тримають якісні цибулю—капусту—моркву—буряки у сховищах. В очікуванні ще більшого зростання цін.

Скандальні яйця

Кілька штрихів щодо найскандальнішого продукту. Не впевнена, що ціна зросте до 17 грн за одне куряче яйце, однак і дешевшати протягом першого півріччя 2023-го яйця не будуть.

Ціни залишатимуться високими. Через сезон низької продуктивності несучості курей та підвищений попит на Великодні свята, запевняють представники Інституту аграрної економіки. Вчені припускають, що ціна на яйця триматиметься на рівні 75 грн/десяток.

Трохи оптимізму додають учасники ринку, котрі обіцяють зростання обсягів виробництва продукції, однак коливання цін як у бік зменшення, так і в бік збільшення теж прогнозують.

Про ціни зразка літа 2022 року треба забути, адже виробники наполягають, що торік — аж до серпня — продавали яйця нижче від собівартості їхнього виробництва. Якщо ціни знижувати, то це тягне за собою негативні наслідки, а відтак, у перспективі для споживачів означає лише одне — нове суттєве подорожчання.

Принагідно зазначу, існує висока ймовірність, що жителі невеликих містечок згадають старі часи і почнуть навесні масово купувати курчат, аби мати згодом і курку, і яйця, щоб не ходити раз за разом за ними до магазину. Тому що курятина почала «здіймати крила».

Приміром, філе подорожчало приблизно на 10 грн за кілограм і реалізується нині по 139–145 грн.

Ще один цікавий момент. Часто-густо магазини почали проводити акційні розпродажі. Такий свого роду хід, аби не лякати покупців скаженими цифрами. Якщо звертати увагу на основну ціну, а не акційну, то курка і надалі потроху зростатиме. Наскільки? Слушне запитання. Є два варіанти: або збунтуються покупці, або Європа таки закриє вільний і необмежений доступ українським продуктам на свої ринки.

Свинина тримається, бо немає експорту через африканську чуму свиней. Більш того, в сегменті свинини досить активним є імпорт. Тільки сала торік на внутрішній ринок завезли 31 тис. тонн. А воно дорожчало, дорожчає і буде дорожчати, доки українці його купуватимуть. Наразі середня ціна по країні — 170–175 грн/кг.

Ціна поля

Хлібна карта не радує. Житній і пшенично-житній хліб найбільше подорожчали в Україні 2022 року — на 27,9%. Пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку здорожчав на 23,8%. Хліб пшеничний із борошна першого ґатунку — на 26,4%.

Найшвидше, протягом першого півріччя 2023-го серед масових сортів хліба найпомітнішим знову буде підвищення цін на житній, бо врожай зібрали невеликий.

Пшеничний хліб теж дорожчатиме. Чому? Озимини мало. Так, озимої пшениці маємо 3,8 млн га (6,5 млн га засівали під урожай-2022, з яких удалося зібрати дві третини точно та намолотити 20 млн тонн стратегічної культури).

Цьогоріч при урожайності 40 ц з гектара Україна теоретично матиме більш ніж достатньо сировини для задоволення потреб внутрішнього ринку, але світ також чекає на українську пшеницю. А бізнес — це бізнес. Де буде кращою ціна, туди врожай і попливе. Аборигени ж будуть задовольнятися тим, що залишиться.

Торговельні мережі вже підняли ціни на продукцію власних пекарень на 2–9 грн залежно від виробу. Зокрема, гречаний багет, популярність якого зростала останніми роками, в грудні продавали по 25 грн, а в січні — по 33 грн. Дивно, адже гречки зібрали достатньо. А хліб із гречаного борошна чомусь не дешевшає.

Гречка по 99,90 грн/кг

Пам’ятаю, в грудні мережі показово знизили ціни на гречану крупу власних торгових марок, подекуди до 60 грн/кг. Однак зараз ця крупа з космічними цінниками знову з’явилася — 99,90 грн/кг.

Понад те, в окремих торговельних мережах гречану крупу вже треба пошукати, що, відверто кажучи, насторожує. Адже врожай, як декларує Мінагро, зібрали більш ніж достатній — 158 тис. тонн.

Переважно на поличках маємо рис і макаронні вироби, які, до речі, теж зростають у ціні. Що бюджетний варіант, що преміальний. Приміром, рис «басматі» по 179 грн за кілограм просто «зігріває серце».

Борошномели подумали-подумали і теж вирішили бути в тренді. Після нетривалого періоду стабільності більша частина виробників борошна підвищують ціни пропозиції на продукцію. Нові цінники буде підтримано подальшим зростанням цін на продовольчу пшеницю та складнощами знайти зерно високої якості.

Соняшникова олія та цукор — два продукти харчової промисловості, ціни на які протягом 2022 року дивували найменше. Але ця тенденція добігає кінця — як мінімум 5–7% угору точно буде найближчим часом.

Ще до початку весни ринок обіцяє також додаткове збільшення цін на плодові до 10%, а ціни на овочі зростуть додатково на 5–7%. Інфляційні процеси пришвидшуються… Ціни на продукти чутливо кусаються. Щоб вони не з’їли всього домашнього бюджету, доведеться тим, хто має можливість, самим вирощувати овочі та фрукти й запасатися консервами на зиму.

Автор: Лариса Гук, експерт у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру “АГРО ПЕРСПЕКТИВА”



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: