НОВИНИ

В Україні подорожчала цибуля

30.04.2021 19:35
1-7

Українським фермерам вперше з літа 2020 р вдалося підняти ціни на цибулю ріпчасту. Хоча темпи зростання поки досить несуттєві, сам факт того, що продукція стала дорожчати, вже вселив деякий оптимізм місцевим фермерам, у яких залишилися ще істотні запаси продукції. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Нагадаємо, що в сезоні-2020/21 цибуля ріпчаста практично повсюди був відносно дешевою, а темпи продажів і ціни продовжували розчаровувати виробників. Більш того, в Україні взагалі фіксувалася найнижча ціна на цибулю ріпчасту в регіоні, і сталий ціновий рівень практично не змінювався з липня 2020 р

Ще в кінці попереднього тижня ціни на цибулю ріпчасту в Україні рідко перевищували 4,50 грн / кг ($ 0,16 / кг). Зараз же фермери готові відпускати якісну продукцію по 4,00-5,00 грн / кг ($ 0,14-0,18 / кг), а цибуля ріпчаста проблемної якості продається від 3,00 грн / кг ($ 0,11 / кг) .

Самі виробники повідомляють, що, незважаючи на все ще досить значну пропозицію цибулі ріпчастої на ринку, на поточному тижні дещо зріс попит на якісну продукцію. Оптові компанії та мережі супермаркетів почали активно поповнювати запаси цибулі ріпчастої перед тривалими травневими святами, і фермерам вдалося зрушити ціни вгору. Більш того, частка цибулі ріпчастої низької якості на ринку дещо знизилася, а пропозицій якісної продукції стало набагато більше.

Чи продовжиться зростання цін на цибулю ріпчасту в країні після травневих свят, або ж це підвищення було тимчасовим, і цінова ситуація стабілізується після передсвяткового сплеску попиту? З одного боку, через погані погодні умови в Україні зрушиться старт продажів цибулі ріпчастої нового врожаю, як і інших ранніх овочів. Це допоможе виробникам з запасами торішньої продукції довше бути актуальними для покупців під кінець поточного сезону. З іншого боку, запаси цибулі ріпчастої в сховищах українських виробників все ще досить високі і близькі до рекордних показників як мінімум за останні кілька років. Таким чином, ці запаси будуть тиснути і на ціни цибулі ріпчастої нового врожаю після того, як вона з’явиться на ринку. Самі фермери, незважаючи на підвищення цін, в цілому залишаються незадоволеними результатами сезону і, на думку аналітиків EastFruit, попередній прогноз скорочення площ під цибулею ріпчастою в Україні в 2021 р не втрачає свою актуальність.

Нагадаємо, що ціни на огірки б’ють рекорди.


Перегляди: 15
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: