НОВИНИ

В Україні збитковість тваринництва у 2020 році склала 2,9 млрд грн

05.02.2021 12:42
unnamed

За попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, на виробництві продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах у 2020 році одержано 2,9 млрд грн збитків. Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, пише agronews.ua.

На його думку, збитковість тваринництва торік стала поглибленням негативних тенденцій 2019 року, коли галузь одержала лише 0,1 млрд грн прибутків – проти 5,3 млрд грн у 2018 році. Як і у 2019 році, найбільші збитки склалися на виробництві яєць – 4,9 млрд грн, яке ще у 2018 році було прибутковим, констатував науковець.

Але якщо у 2019 році збитки на виробництві яєць вдалося перекрити за рахунок прибутків від молока та продукції вирощування свиней, то торік свинина також стала збитковою, а зростання прибутку від виробництва молока було меншим за приріст збитків від яєчної продукції.

Таким чином, у минулому році прибутковими у тваринництві залишились лише виробники молока, прибуток яких склав 3,8 млрд грн. Водночас, збитки при вирощуванні великої рогатої худоби становили майже 1,4 млрд грн, свиней – 0,7 млрд грн, а птиці – 0,35 млрд грн.

Збитки у тваринництві були спричинені випереджаючим зростанням собівартості – на 5,7 %, тоді як виручка від реалізації продукції зросла лише на 0,7 %. А ціни на продукцію вирощування птиці зменшилися торік на 10,4 %, на яйця – на 2,3 %.

«Отже, подолання збитковості тваринництва залежить переважно від зростання цін на тваринницьку продукцію, в першу чергу на яйця. Водночас важливим чинником залишається підвищення продуктивності тварин і птиці, адже навіть минулорічне зростання цін на м’ясо великої рогатої худоби на 13,2 % не дозволило компенсувати зменшення обсягів реалізації», – підсумував Юрій Лупенко.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: