ВАЖЛИВО

В Україні збільшився попит на спаржу

19.04.2021 06:00
image

Спаржа підкорює український ринок: висока поживна цінність для споживачів, приваблива рентабельність – для виробників. Про це повідомляє UHBDP, пише agronews.ua.

До старту нового спаржевого сезону залишилися лічені дні. Ще 5-10 років тому перші виробники спаржі мали труднощі зі збутом незнайомого овочу, а зараз площі під спаржею збільшуються у геометричній прогресії, але аспарагусу на ринку все одно не вистачає, і ціни на цей продукт держуться на високих позиціях.

Чому овочу вдалося так стрімко завоювати шлунки українського споживача? Спаржа – це овоч номер 1 для прихильників здорового способу життя. Не калорійність, а мрія: всього 20 Ккал на 100 грамів спаржі. Цей овоч відіграє важливу роль в харчуванні людини, він неперевершене джерело вітамінів, мінералів, біологічно активних речовин, клітковини. Но головне, як каже Анастасіус Сіомос, знавець спаржі, професор овочевих культур Університету Аристотеля в Салоніках (Греція), спаржа містить антиоксидант глутатіон, який знижує ризик розвитку раку у людини, і взагалі лідирує за вмістом антиоксидантів серед усіх овочів та займає 6 місце серед 42 плодових і овочевих культур за вмістом вітамінів і мінералів.

“Найважливіша комерційна характеристика спаржі – зовнішній вигляд пагону та його безпека, відсутність в ньому шкідливих хімічних речовин, – розповів Анастасіус Сіомос під час онлайн-консультації для клієнтів UHBDP. – Так, покупці обирають за зовнішнім виглядом, але органолептичні якості, такі як аромат, смак, текстура є визначними для покупця при прийнятті рішення щодо купівлі. Якість – ключ до успіху в маркетингу спаржі. Якість спаржі – це комбінація характеристик, які надають товару цінність”.

Науковець стверджує, що на поживну цінність розмір пагону не впливає, але і виробники, і покупці віддають перевагу товстішим пагонам: витрати на прибирання менше, і чистити простіше. Однак, чим тонше пагони, тим більше в них вітаміну С. Пагони діаметром 12-16 мм містять на 35% більше аскорбінової кислоти, ніж більш широкі. Також зелена спаржа у 2 рази багатше на вітамін С, а не завжди привабливі екземпляри з пофарбованими верхівками корисніше одноколірних пагонів.

Анастасіус Сіомос познайомив з міжнародним стандартом сортів: біла, біла з фіолетовим, фіолетова з зеленим, зелена. Максимальна довжина пагону повинна бути 22 см – для білої і фіолетовою, 27 см – для зеленої та фіолетово-зеленої. Діаметр спаржі вимірюється в середині пагону і для білої складає не менше 12 мм.

Зміст сапонінів і фенолів в спаржі, “завдяки” яким вона може гірчити, залежить від сорту. Але смакові якості залежать не тільки від сорту, але і від умов вирощування. Анастасіус Сіомос рекомендує вирощувати зелену спаржу при температурі 24,5 – 33° С, при цій температурі спаржа збільшується на 0,5 см за годину. Оптимальна температура на поверхні гряди для зростання білої спаржі – 18-22°С, цю температуру легко контролювати за допомогою плівки. Якщо занадто тепло, то верхівка пагону буде некомпактною.

“Виробляйте спаржу високої якості! Якщо з поля приходить погана продукція, це не поліпшити, – радить Анастасіус Сіомос. – Потрібно правильно управляти температурами на всіх стадіях вирощування і зберігання: від поля до покупця. Весь процес збору врожаю важливий, але перші кілька годин визначають всі наступні процеси втрати якості, які проявляються під час зберігання. Якщо ви контролюєте температуру, ви можете зменшити дихання овочу та накопичення вуглекислого газу”.

Зібрана спаржа – швидкопсувний продукт, тому що в неї є активно зростаючі тканини та найвища інтенсивність дихання з більш ніж 80 різних фруктів і овочів. Це означає, що швидкість псування завжди пропорційна інтенсивності дихання та температурі культури.

Важливо після збирання застосувати будь-яке охолодження для спаржі, але більш прийнятні гідрокулінг, примусове охолодження повітря та вакуумне охолодження. Найефективніше – гідрокулинг. Підрізка, сортування, згуртування – усі процеси повинні проходити за низьких температур.

Модифіковане газове середовище дуже ефективне, якщо використовувати правильну плівку, в іншому випадку виникнуть несприятливі наслідки через анаеробне дихання та зростання мікробів. Переваги модифікованого газового середовища в тому, що створюється висока відносна вологість і, як наслідок, запобігається втрата маси, затримується затвердіння, зберігається колір, і верхівки залишаються закритими.

Як зберігати спаржу в магазині? Теж в холоді. Наприклад, як рибу, на колотому льоду. Зелену спаржу краще зберігати вертикально.

Щоб виробляти пагони високої якості, спочатку потрібно обрати спаржу правильних сортів. На ринку їх сотні, як каже Анастасіус Сіомос, і складно щось порекомендувати. Єдиний спосіб – перевіряти спаржу різних сортів перед тим, як масштабувати під нею площу. У кожних конкретних умовах і технологіях спаржа різних сортів поводиться по-різному. За словами Анастасіуса Сіомоса спаржа схильна до впливу навколишнього середовища й умов технології вирощування.

“Завжди пам’ятайте, що потенціал корисності будь-якого сорту унікальний в конкретних умовах, з цієї причини багато можливостей для географічного брендування, крім того, просувайте культуру як суперджерело здоров’я для людей, – радить професор овочевих культур Університету Аристотеля в Салоніках (Греція)”.

Нагадаємо, що в Україні погодні умови знищують врожаї.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: