До 2021 року Україна була нетто-імпортером фундука, ємність вітчизняного ринку знаходилася на рівні 4 тис. тонн фундука у шкаралупі. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Фундук до України завозиться переважно з Грузії, Туреччини та Азербайджану. Саме ці країни експортують горіх до ЄС.
«Сьогодні в нас уже є свій фундук, але майже 1 тис. тонн ядра (4 тис. тонн у шкаралупі) досі імпортується. За січень цього року було завезено 140 тонн фундука. Зростає популярність цього горіха як харчового продукту, його активно використовують у виготовленні смаколиків. Це сприяло як росту споживання, так і імпорту», — зазначає президент ВГО «Українська горіхова асоціація» Геннадій Юдін.
За його словами, маючи географічні переваги, Україна розглядає напрямки реалізації фундука на внутрішньому ринку, а також на експорт до Європи. В «Українській горіховій асоціації» вважають, що першочергово потрібне імпортозаміщення того фундука, який закуповується. Це ніша, яку має зайняти вітчизняний виробник.