ВАЖЛИВО

В Україні запускають ініціативу, яка допоможе запобігти продовольчій кризі під час війни

08.05.2022 15:16
o_1evju5sdkb2nvod66b7pc1pa71k

В умовах війни питання продовольчої автономії стає одним із наріжних. Проект Ukraїner  розповідає, як зробити свій внесок у запобігання новому Голодомору, пише  agronews.ua.

Повномасштабна війна вносить корективи в усі сфери життя українців, зокрема в питання продовольчих запасів. Російські окупанти знищують склади сільськогосподарської продукції та аграрну техніку, захоплюють і позбавляють можливості працювати підприємства-виробники. Через бойові дії частину українських полів не буде засіяно у 2022 році.

У світі вже говорять про те, що російське вторгнення може спричинити глобальну продовольчу кризу, адже від обсягів імпорту зерна з України та Росії залежить продовольча безпека країн Азії, Африки та Близького Сходу.

Активні бойові дії по всій країні супроводжуються масштабними руйнуваннями інфраструктури, уповільненням бізнес-активності, міграцією працездатного населення у західні регіони та в сусідні дружні країни.

Українська влада запевняє, що має стратегічні запаси їжі для внутрішнього споживання. І все ж, щоб зменшити майбутні ризики, сьогодні Україні важливо ефективно використовувати всі доступні земельні ділянки для вирощування продуктів харчування. І долучитися до цього можуть більше українців, ніж здається на перший погляд.

Аграрна «мобілізація» в Україні — не перший випадок в історії, коли мешканці країни, де триває війна, власноруч долучаються до забезпечення своєї країни продуктами харчування. Так ще під час Першої, а згодом і Другої світових воєн постав проєкт «Сади перемоги» (Victory gardens). Це овочеві, фруктові та трав’яні сади, висаджені в приватних резиденціях і громадських парках у Сполучених Штатах, Великій Британії, Канаді, Австралії під час вищезгаданих воєн.

Крім безпосередньої цінності збільшення продовольчих запасів, такі сади також покращували моральний дух громадян, оскільки садівники мали змогу пишатися своєю працею та отримувати винагороду у вигляді врожаю. Сади були частиною щоденного життя тилу цих країн.

Нині в Україні також діють Сади перемоги. Це фінансований урядом Канади проект SURGe (Support to Ukraine’s Reforms for Governance), який до повномасштабного вторгнення допомагав українському уряду втілювати ключові реформи, а з 24 лютого 2022 року сконцентрувався на гуманітарних питаннях, зокрема забезпеченні людей їжею.

У співпраці з Мінрегіоном та Міністерством аграрної політики України вони запустили всеукраїнську кампанію, спрямовану на ефективне використання доступних земельних ділянок для вирощування харчових продуктів, щоб восени зібрати в Україні гідний врожай.

Ще одна всеукраїнська ініціатива — Seeds for Ukraine — допомагає українцям, які потерпіли від війни, виростити більше врожаю на своїх городах. Іноземні агрокомпанії, фермерські господарства, громади та бізнеси запрошують збирати насіння харчових культур і надсилати для українських родин. Ініціатива діє у співпраці із вищезазначеними «Садами перемоги».

Ми підготували невеличку інструкцію, як можна стати аграрієм навіть на власному балконі, а також добірку ресурсів та мобільних додатків із корисними рекомендаціями щодо вирощування харчових культур.

Стати аграрієм може кожен, хто сьогодні перебуває у відносній безпеці.

Як створити власний городик?

Якщо ви маєте в розпорядженні якусь хоча б невелику земельну ділянку, підвіконня чи балкон, створіть свій власний городик. Власноруч вирощена зелень та овочі забезпечать вас їжею та вітамінами. Водночас ви зробите свій внесок у перемогу України не лише над російськими окупантами, а й над потенційною нестачею продовольства в країні під час війни.

1) Звільніть і підготуйте місце під посадку.

2) Оберіть харчові культури, які ви могли б посадити.

Які: горох, огірки, редис, помідори черрі, гострий та солодкий перець — відносно невибагливі до об’ємів ґрунту. Також зручно садити зелень: руколу, петрушку, кріп, цибулю.

3) Знайдіть насіння або розсаду

Де: у магазинах, супермаркетах, на базарі, або у сусідів.

Важливо: Не забувайте перевіряти термін придатності і пам’ятайте: краще обирати самозапильні сорти.

4) Підготуйте посудини для вирощування

Які: контейнери та піддони, квіткові горщики та кашпо, пластикові каністри, діжки, пляшки, старі миски та відра.

Для куща томатів або огірків посудина має бути об’ємом близько 3–5 л, а от зелень можна вирощувати в звичайному горщику для квітів. Найекономнішим варіантом можуть бути обрізані пластикові пляшки.

Важливо: Зробіть на дні посудин отвори, щоб рослини не постраждали від застою води.

Фермерство зараз може бути дуже корисним для вашого фізичного та ментального здоров’я. Цей процес заспокоює. Вирощування рослин — це своєрідна реабілітація від стресів, а споглядання, як росте рослина, буде живити і вас.

Ресурси для фермерів-початківців

– Платформа аграрних знань «Агровікі»

У квітні 2022 року вони випустили навчальний проєкт для тих, хто планує вирощувати овочі борщового набору.

– «Сади перемоги» — практичні рекомендації, вебінари для городників

– Навчальні матеріали про пермакультуру: лекції, записи конференцій, курси

– «Академія фермерства»: статті про рослинництво, тваринництво та аграрні технології.

– Інтерв‘ю, блоги, статті, інформація щодо посівної у 2022 році тощо: https://www.seeds.org.ua/

– На платформі Prometheus є інтенсивний онлайн-курс «Агрономія», розрахований для самостійного вивчення студентами освітнього рівня «Магістр» аграрних закладів вищої освіти або фахівцями, що мають базову аграрну освіту.

Мобільні додатки

– NatureID — Plant Identification Ідентифікатор рослин

– Gardroid — Vegetable Garden поради з вирощування харчових культур

– Органайзер для саду

– СкаЖений Агроном — клуб українських агрономів.

– Агробаза — енциклопедія шкідників, бур’янів, каталог хвороб і пестицидів. 



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: