НОВИНИ

В Україні зафіксовано масову загибель водних біоресурсів

09.02.2023 18:17
fish-1656504_960_720-920x690

Збитки нанесені рибному господарству в цьому випадку орієнтовно становлять понад 390 млн грн. Про це повідомляє landlord.ua, пише agronews.ua.

Початок 2023 року для зимівлі водних мешканців був у межах іхтіологічних норм, проте у січні вже були зафіксовані факти загибелі риби. Причиною стало пошкодження запірних шандорів Каховської ГЕС у результаті обстрілів рф у Каховському водосховищі. Відбулася масова загибель водних біоресурсів. Це створює прямі ризики зриву весняного нересту у водоймі. Обстріли рф прибережної частини міста Херсон та акваторії Дніпра також призвели до масової загибелі товстолоба. За цим фактом відкрито кримінальне провадження. Збитки нанесені рибному господарству в цьому випадку орієнтовно становлять понад 390 млн грн, повідомляє Державне агентство меліорації та рибного господарства України.

В інших водоймах України явищ загибелі та задухи риби протягом січня не зафіксовано. Так коливання температури води становили в середньому 0,4-3 ℃ – у північних та західних областях, 1-4 ℃ – у східних та центральних областях та 1,5-4,5 ℃ – на півдні країни. Середні показники вмісту розчиненого у воді кисню у водоймах країни перебували у межах норми та були вищими за мінімально допустиму рибогосподарську норму (4,0 мгО2/дм3).

У більшості областей України льодостав був або повністю відсутній, або частково укривав водойми та складав 3-6 см (у Харківській області місцями до 25 см). В гірських частинах західних областей на річках спостерігалось активне льодоутворення у вигляді шугоходу, неповного льодоставу та заберегів, на окремих ділянках яких утворювались зажори льоду. На водоймах вкритим льодом користувачами водних біоресурсів проводилися традиційні меліоративні заходи, зокрема биття ополонок, лунок тощо.

Водночас у зв’язку зі збройною агресією рф, частина інформації про рівневий режим, температуру води та вміст розчиненого у воді кисню у водоймах окупованих та деокупованих територій Луганської, Донецької та Херсонської областей залишається невідомою.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: