ВАЖЛИВО

В Україні ягідники можуть втратити більше 30% майбутнього врожаю

22.04.2021 18:30
YAgodyi-krasivo

Задовго до початку нового сезону лохини в Україні від виробників почали надходити повідомлення про істотні втрати врожаю даної ягоди. Причому, представники комерційних господарств в основних регіонах виробництва вже на даний момент озвучують втрати майбутнього врожаю від 30% і більше. Про це повідомляє eastfruit, пише agronews.ua.

При цьому до уваги не беруться можливі додаткові втрати врожаю лохини внаслідок весняних заморозків, які як і раніше можливі.

«На 100% підрахувати втрати майбутнього врожаю лохини, та й інших ягідних культур, тільки від впливу умов перезимівлі рослини дуже проблематично. Також не можна не враховувати можливі наслідки майбутніх заморозків, які цілком вірогідні і в останній декаді квітня, і в травні поточного року », – говорить Олександр Ярещенко з Інституту садівництва НААН України.

Умови перезимівлі лохини в період з грудня 2020 року по лютий 2021 р на думку фахівців East-Fruit, можна назвати задовільними. Занадто кардинальних температурних стрибків або збереження критично низьких від’ємних значень температури повітря протягом тривалого періоду часу не спостерігалося.

Даний факт підтверджують професійні виробники. Лише тільки місцями в різних регіонах країни, температура повітря опускалася нижче значення -30⁰С, але тільки на певних ділянках плантацій, і виключно в нічний час доби.

«Дійсно в окремо взяті дні цієї зими, ми фіксували зниження температури повітря на нашій плантації до -28⁰С і навіть до -30⁰С, і на окремих ділянках поля, при перших весняних обходах і детальному огляді бруньок, ми відзначили серйозні пошкодження насаджень. Але при цьому, повторні обходи тих же ділянок плантацій вже не показували таких критичних значень втрат, що і не дозволяє в даний момент навіть приблизно визначити всі можливі втрати майбутнього врожаю ягід », – повідомляє Федір Прима, представник аграрної компанії «Еко-Парк », (Чернігівська обл.).

Як повідомили виробники лохини в Україні, навіть не знаючи загального відсотка втрат майбутнього врожаю ягід, можна з упевненістю заявити, що максимально погано перезимували більш пізні сорти лохини високорослої. Найбільш часто садівники згадували про найбільші втрати за такими сортами лохини, як «Чандлер», «Спартан», «Блюкроп», «Аврора», «Ліберті» і ін. А найбільш стійким до несприятливих погодних умов протягом останньої зими, на думку переважної більшості фермерів, виявився сорт «Дюк».

Нагадаємо, що в Україні прогнозують зростання попиту на чорну смородину.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: