НОВИНИ

В Україні виробники картоплі виступають за обмеження імпорту

21.06.2021 17:02
19d151e00a56929b0204a5d3c315a60f

Українські виробники картоплі не мають змоги продавати продукцію у вітчизняних мережах через засилля імпорту. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив голова ФГ «Аделаїда» Сергій Рибалко, пише  agronews.ua.

«Щороку спостерігаємо ситуацію, коли ціна на картоплю власного виробництва нижча собівартості. Сьогодні ціна у Копанях (один з найбільших у регіоні гуртовий ринок «Нежданний») коливається від 6 до 10 грн, а іноді падає ще нижче. На жаль, це пов«язано не з великими обсягами виробництва ранньої картоплі в Україні», — констатує він.

Справа в тому, за словами фермера, що мережі супермаркетів закуповують великі партії імпортої картоплі закордоном, ціна якої — 25-30 грн і поки її не продадуть, дешева українська картопля не з’явиться на прилавках.

«Маючи якісний український товар, ми робимо його експорт до Білорусі, а от потрапити на власні ринки не можемо. Цінник тої вітчизяної картоплі, яка все ж потрапила на полиці, вимушено високий, оскільки залишається нерозпроданим завезений продукт. Відповідно збут нашої картоплі мінімальний», — пояснює Рибалко.

При цьому Молдова та Білорусь, на період збирання картоплі обмежують ввіз картоплі, додає він.

«Не маючи можливості експортувати, ми фактично закриті на власному ринку. Натомість зарубіжні виробники мають всі дозволи на ввіз. Українські виробники картоплі неодноразово обговорбювали цю тему з супермаркетами, завжди попереджаючи про дати можливої поставки власної молодої та свіжої картоплі. Було б чудово, якби і наш уряд захищав національного виробника квотами на ввіз закордонного продукту», — підсумував фермер.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: