НОВИНИ

В Україні ввели «квітковий податок»

14.06.2021 13:30
tmb_193406_7667

Флористи б’ють на сполох – імпортна троянда подорожчала в рази. Вітчизняна квітка теж зростає в ціні. Про це повідомляє UBR, пише agronews.ua.

Найпопулярною квіткою в Україні залишається троянда. Але купити її імпортний варіант з червня зможуть собі дозволити не всі: ціна в переходах підскочила до рекордних 60-80 грн / шт. Вплинули на це як різке підвищення розміру мита на ввезення квітки цієї весни, так і скорочення міжнародного виробництва через пандемію.

Як розповіли учасники квіткового ринку, перше подорожчання відбулося на початку року. Причиною цього стало зменшення пропозиції від світових виробників і складності з доставкою в період карантину. Тоді на найбільшій біржі зі збуту квітів в Голландії оптова ціна піднялася на 20%.

Подальше зростання розцінок у постачальників призупинилося. Але з середини травня набуло чинності розпорядження Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, призначений для захисту українських виробників – було введено 56% мито на ввезення імпортної троянди. З цього моменту роздрібну ціну стримати не вдалося.

“Якщо влітку минулого року найбільш ходові сорти Кенійської троянди я брала в районі від 9 до 20 грн за штуку і могла продавати по 18-40 грн за штуку, то зараз в опті вони коштують від 30 до 50 грн. І якщо у мене виходить зробити хоча б 20-відсоткову націнку – вже добре “, – розповіла Олена, власниця квіткового магазину, побажала не називати своє прізвище.

Ціна на місцеві троянди також стала рости слідом за імпортними: з торішніх 10-20 грн українська квітка “зросла” до 30 грн за одиницю.

“Вітчизняні квітки подорожчали, коли виросло розмитнення. Начебто і блага мета – підтримати українського виробника, але фактично величезна частка ринку імпортної квітки просто знищується”, – говорить одна з флористів, яка підписала петицію про скасування додаткового мита на ввезення троянд.

Продавці кажуть, що незважаючи на значне подорожчання, попит на імпортні троянди з Еквадору, Колумбії та Кенії залишається стабільним. Хоча купують тепер значно менша кількість – від стандартних 10-11 переходять до покупки максимум трьох штук на букет.

Нагадаємо, що на Київщині працює незвичайна екоферма.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: