НОВИНИ

В Україні введуть новий податок на цукор

31.12.2021 13:02
97e5a05-sakhar-belaya-smert-958x608-1-623x370

Введення нового податку ініціює голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Вживання газованих напоїв із великим вмістом цукру негативно позначається на здоров’ї українців, особливо дітей. Про це повідомляє ФОКУС, пише agronews.ua.

Депутат від “Слуги народу” навів приклад країн, які запровадили акциз на солодкі напої з метою боротьби з ожирінням і цукровим діабетом. У деяких із них акциз сягає 45%.

Народний обранець вважає, що третина українських дітей досить часто вживає солодкі газовані напої. До того ж більшість батьків не заперечують, щоб їхні діти пили таку воду чи солодкі пакетовані соки, що серйозно відбивається на їхньому здоров’ї.

“Не дивно, що цукровий діабет в Україні активно “молодіє”. Останніми роками спостерігається дуже значний приріст захворюваності серед дітей шкільного та дошкільного віку”, — зазначає депутат.

Боротися з цим “слуга народу” пропонує запровадження нового податку на солодкі напої.

“Згідно з доповіддю ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% призводить до зниження їх споживання та сприяє переходу споживачів на здоровіші альтернативи”, — стверджує парламентарій.

Як свідчить досвід Франції, Великої Британії й інших європейських країн, пише Радуцький, виробники досить швидко адаптуються до нових правил — зменшують вміст цукру в напоях до рівня, що дозволяє уникати сплати акцизу. Подібний податок існує в 65 державах, стверджує “слуга народу” — від Мексики до Південно-Африканської Республіки. До переліку цих країн приєдналася Польща, Казахстан та Ізраїль. Із 2025 року акциз у Казахстані становитиме 45%.

Майданчиком для діалогу й обговорення законодавчих ініціатив має стати комітет Радуцького.

“Пропоную колегам депутатам спільно з економічними експертами, дієтологами, педагогами, представниками батьківських організацій обговорити цю важливу тему”, — зауважив “слуга народу”.

Читайте також: Як орендувати вантажні вагони Укрзалізниці на електронних аукціонах.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: