НОВИНИ

В Україні вдосконалили технологію зберігання картоплі та цибулі

03.02.2022 17:25
yevropa-shukaye-v-ukrayini-kartoplyu-i-cybulyu-dlya-afryky

Існують різні технології зберігання плодоовочевої продукції. У випадку з картоплею та цибулею одну з ключових ролей грає правильно підібрана система вентиляції. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Також варто враховувати особливості кожного сорту продукції. Один із способів зберігання для сортів, які можна закладати у сховища насипом — напівкруглі канали вентиляції. Компанія «Ван Дайк Технікс‎»‎‎ удосконалила це обладнання таким чином, щоб запобігти блокуванню повітря та забезпечити рівномірну вентиляцію.

«Півкруглі канали використовуються усього для двох продуктів — цибуля і картопля. Але це той тип зберігання, який підходить лише для окремих сортів. Є сорти картоплі та цибулі, які не можна зберігати із застосуванням цієї технології. Перед реалізацією проєктів ми завжди цікавимось, які сорти продукції планує зберігати замовник і радимо тип зберігання. Якщо технологія не підходить під конкретні сорти, ми одразу попереджаємо компанії, які замовляють облаштування місць для зберігання. Звичайно, компанія «Ван Дайк Технікс‎»‎‎ може встановити будь-яку систему, утім ми надаємо рекомендації, щоб фермери та власники сховищ були задоволені результатом‎»‎, — зазначає фахівець ‎‎Андрій Марущак.

«Обладнувати сховища напівкруглими каналами можна лише для сортів цибулі та картоплі, які добре зберігаються насипом. Тут важливо підібрати правильні гібриди. Адже, наприклад, є картопля і для свіжого ринку, і для переробки, яка добре зберігається насипом. А деякі сорти такого ж призначення для зберігання насипом не підходять. Те ж саме і з цибулею. Тобто, коли нам кажуть, які сорти планується зберігати, ми надаємо рекомендації щодо технології»‎, — говорить Андрій Марущак.

‎Канали вентиляції слугують для розподілу повітря у сховищі.

«Їхньою перевагою є мобільність та компактність. Після того, як ви забрали продукцію зі сховища, канал легко зібрати і отримати вільний простір, який можна використати для господарських потреб. Канали легко встановлювати та збирати. Вони виготовлені із оцинкованої сталі, поверхня каналу гофрована, щоб забезпечити міцність та витримати тиск продукції. Продукція не пошкоджується завдяки округлій формі передньої частини секції каналу», — розповідає‎ комерційний директор «Ван Дайк Технікс‎»‎‎.

Але варто пам’ятати, що для насипного зберігання будь-яким способом потрібно проводити чіткі розрахунки. Розмір каналів розраховується в залежності від потужності вентиляції та розмірів сховища, типу продукції. Якщо порахувати неправильно, система не буде рівномірно розподіляти повітря.

Також варто бути обережними в експлуатації каналів вентиляції, оскільки їх легко пошкодити тарою чи машинами.

«‎Компанія «Ван Дайк Технікс‎»‎‎ удосконалила це обладнання. Особливість у тому, що ми застосували отвори спеціальної продовгуватої форми. Ця інновація дозволяє не перекривати продукцію, яка лежить насипом. Продовгуваті отвори не дають заблокувати надходження повітря. Також висота гребеня наших каналів дає змогу робити насипи висотою до 8 метрів, абсолютно при цьому не пошкоджуючи канал і продукцію»‎, — зазначає Андрій Марущак.

Вартість такого обладнання потрібно рахувати індивідуально. Воно складається з сегментів, і кожен сегмент має свою ціну. Потрібно знати довжину, ширину сховища, потужність вентиляції, кількість каналів.

«‎Востаннє ми встановлювали таке обладнання для фермерів з іншої країни. Це була система зберігання насипом для сховища, яке було призначене для зберігання бульби на переробку для картоплі фрі. Це доволі велике сховище — на 14 тис. тонн. Орієнтовна вартість такого проєкту — 600 – 700 тис. євро. Але, знову ж таки, все потрібно розраховувати індивідуально, під умови конкретного господарства»‎, — розповідає фахівець.

Термін експлуатації сховища, обладнаного каналами вентиляції може сягати 30 років.

Читайте також: У Prozorro.Продажі з’явилися нові цікаві лоти з оренди земельних ділянок.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: