ВАЖЛИВО

В Україні утворився дефіцит пшениці

14.12.2021 08:30
39751e59-961f-4be8-b7b9-d6a522133923

В Україні у 2021 році зібрано рекордний урожай зернових, але, як не парадоксально, на внутрішньому ринку утворився дефіцит пшениці, що неминуче призведе до зростання цін на хліб.  Про це повідомляє apostrophe, пише agronews.ua.

У 2021 році в Україні зібрано рекордний урожай зернових, зернобобових та олійних — 110 мільйонів тонн. Встановлено історичний рекорд урожаю пшениці — 32,8 мільйона тонн. Це дає надію, що рекордні обсяги зерна будуть відправлені на експорт, і країна, враховуючи високі ціни на продовольство у світі, заробить багато валюти.

Зрозуміло, йдеться насамперед про зернотрейдерів, але простим громадянам теж дещо перепаде через розподіл податків, які заплатить бізнес. Та й для курсу гривні надходження іноземної валюти буде стабілізуючим фактором.

Минулого року частка продовольчої пшениці в урожаї становила 58%, то цього року вона скоротилася до 42%, зазначив директор асоціації «Мукомоли України» Родіон Рибчинський. При цьому 92% вивезеної за межі України пшениці цього сезону — продовольча. У зв’язку з чим її пропозиція на внутрішньому ринку суттєво скоротилася.

Рибчинський прогнозує, що у 2022 році ситуація погіршиться. А тому мукомоли будуть змушені або додавати у свою продукцію фуражну пшеницю, яка має нижчу якість, ніж продовольча, або докуповувати продовольчу пшеницю на світовому ринку. В результаті хліб буде або нижчої якості, або дорожчим. А, можливо, на нас чекає і те, й інше.

Останніми роками хліб в Україні дорожчає приблизно на 1% на місяць або на 10-12% на рік. І це — без урахування кризових ситуацій.

«Це загальносвітовий тренд. І це також частково спровоковано діями Росії , на які жваво реагує світова економіка», — розповыла заступник директора ProAgro Information Company Марія Колесник .

 За словами генерального директора об’єднання «Укрхлібпром» Олександра Васильченка, перше, що потрібно зробити, — це відновити державний інтервенційний фонд.

«Потрібно вже сьогодні моніторити та прогнозувати новий урожай, і тоді можна буде виправити ситуацію в перспективі, — каже експерт. — Через Аграрний фонд та Держрезерв, коли хлібороби збирають пшеницю у липні-серпні, потрібно закупити зерно, яке, як правило, у це час найдешевший Якщо у держави на елеваторах є якісне зерно, закуплене за низькими цінами, це найкращий інструмент впливати на цінову політику, до того ж цей інструмент не коштує грошей, це хоч і продається дорожче, але далеко не за тими цінами, які є на ринку. І тут виграють усі крім спекулянтів. Якби це зробили вчасно, основні сорти хліба у нас були б на третину дешевшими», — зауважив Іван Томіч.

Читайте також: Названо алкоголь, який виключать зі списку підакцизних товарів.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: