НОВИНИ

В Україні успішно стартував сезон жимолості

03.06.2021 13:03
7fd74f04a8d3b89ceade5f9d749f6902

Зовсім скоро любителі жимолості зможуть насолодитися новим врожаєм. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Не зважаючи на той факт, що практично по всій території України на даний момент фіксуються затяжні дощі, експерти ринку та самі виробники заявляють, що данний фактор не вплине на терміни масової збірки урожаю та життєдіяльність господарств. За словами виробників, низькі температури минулих зим, нестандартно прохолодна перша половини весни, а також пасмурні та дощові погоди в перші дні літа поточного року не проявили негативного впливу на стан жимолості, і, відповідно, не вплинули на об’єм майбутнього урожаю ягід у господарствах.

Географічно-комерційне виробництво в Україні зосереджено в самих північних областях країни, а саме у Харківській, Київській, Житомирській, Хмельницькій, Львівській та Волинській, що не є випадковим.

«Найбільш несприятливим для виробництва жимолості погодним явищем є стійка спекотна і суха погода з високим температурним показником, що робить практично неможливим вирощування жимолості в південних областях України», – пояснює Олександр Ярещенко, Національний інститут садівництва України.

Відносно прохолодної і дощової погоди, яка в перших числах червня поточного року спостерігається практично за всіма регіонами, то, за оцінкою експерта, більш оптимальні умови для вегетації жимолості навіть годі гадати.

«Правда є питання про смакові властивості майбутнього врожаю. Завдяки тому, що більшість культурних сортів даних ягід в Україні, і так назвати супер-солокими важко, відсутність ясних сонячних днів у період дозування жимолості може сприяти кислотності в плодах », – наголосив експерт.

Перші ягоди в нинішньому сезоні вже змогли продати виробники в Харківській області, які зробили пробну пропозицію з найрізноманітніших сортів. Ціна на першу ягоду озвучувалась на рівні минулого року, а саме 150 грн / кг.

«Теперішні дощі максимально відтянуть пік масового збору ягоди, але ніяк не вплинуть на врожай жимолості в цілому. Розмір ягід у цьому році, нас без сумніву радує », – говорить Євген Нестеренко, директор Краснокутської досвідченої станції садоводств.

Не виявилося негативного впливу на насадення жимолості в західних областях України, ані негативні температури повітря в зимовий період, при -20 * С фіксувались на протязі декількох днів, ні прохолодна і дощова погода минулої весни.

«Що можна чітко констатувати на сьогоднішній день, так це зміщення сезону масового збору жимолості, як мінімум на 7-10 днів по відношенню до минулого року. Ягода на кущах вже досягла необхідного розміру, і потрібно лише кілька сонячних днів щоб прискорити її дозрівання. По відношенню до втрат ягід в результаті перезимовок і прохолодної весни, то у нас вони не були зафіксировані », – співзаписує Михаїл Слесарчук, Екогаличпродукт.

Нагадаємо, що названо нову прибуткову нішу у садівництві України.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: