НОВИНИ

В Україні у 10 разів зросли штрафи за шкоду природі

29.12.2021 17:05
shutterstock_1353671066

В Україні у 10 разів збільшують штрафиза порушення природоохоронного законодавства у межах природно-заповідного фонду. Про це повідомляє Екополітика, пише agronews.ua.

Постанову у новій редакції «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» прийняв Кабінет Міністрів 23 грудня.

«Встановлюємо новий підхід для обчислення збитку, який можуть заподіяти природно-заповідному фонду України. За формулою розрахунку, розмір збитку збільшується у 10 разів і щорічно буде індексуватися – це допоможе охороняти ці території і зберегти їх біорізноманіття», – заявив виконуючий обов’язки міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Зазначається, що таке збільшення суми штрафів пов’язане з тим, що старий механізм нарахування розміру збитку не відповідав обсягу реально завданих збитків і не давав можливості для ліквідації самих порушень. Наприклад, за вбивство лелеки або пошкодження місця його гніздування зараз платять всього 2,9 тис. гривень, за вбиту козулю – 8,8 тис. гривень, за зрубане дерево діаметром до 50 см у степовій зоні – 6,6 тис. гривень.

Збільшені штрафи порушники природоохоронного законодавства зобов’язані платити за незаконні рубки та/або пошкодження дерев і рослин; знищення або пошкодження лісових культур, природного підросту і самосіву, сіянців і саджанців, а також газонів і квітників; самовільну заготівлю сіна або випас худоби; незаконне добування або знищення тварин, пошкодження їх житла, місць проживання і розмноження; незаконний збір або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід; проїзд будь-якого транспорту, а також проліт і посадку літаків, вертольотів; самовільні заняття земельних ділянок, забруднення територій.

Читайте також: Як орендувати вантажні вагони Укрзалізниці на електронних аукціонах.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: