НОВИНИ

В Україні створено запаси водних ресурсів на маловодний період

13.05.2021 17:00
unnamed (2)

Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завжди тримають руку на пульсі водогосподарської обстановки й щодня отримують інформацію про об’єми наповнення та режими роботи водосховищ, а також контролюють рівні води по руслу і притоках річки Сіверський Донець в місцях поверхневих водозаборів питного і технічного призначення. Про це повідомляє пресслужба Державного агенства водних ресурсів, пише agronews.ua.

Цього року вже на понад 100% вдалось наповнити великі руслові водосховища комплексного призначення Печенізьке та Оскільське – основні акумулятори річкового стоку в басейні Сіверського Дінця.

Так, станом на 07.05.2021 наповнення водосховищ складає:

– Печенізьке водосховище наповнене до 389 млн. м3 або 101,6%  від НПР, скиди здійснюються на рівні 20 м3/с, в аналогічний період минулого року наповнення складало 379 млн. м3 або 99%, скидні витрати були 10 м3/с;

– Оскільське водосховище наповнене до 437,1 млн. м3 або 100,5%  від НПР, скиди здійснюються на рівні 35 м3/с, в аналогічний період минулого року наповнення складало 428,7 млн. м3 або 98,5%, скидні витрати 18 м3/с.

Водосховища комплексного призначення в межах Донецької області (в суббасейні Сіверського Дінця, крім тимчасово окупованої території, суббасейні Нижнього Дніпра і басейні річок Приазов’я) працюють відповідно до диспетчерських графіків Правил експлуатації. Їх наповнення складає в середньому 88%, наразі відбувається їх поступове поповнення за рахунок місцевого стоку, з метою накопичення водних ресурсів для подальшого використання у маловодний період року.

При цьому водність Сіверського Дінця та його приток, за даними Харківського регіонального центру з гідрометеорології, становила у квітні переважно лише 20-40% від місячної норми, за винятком верхів’я до Печенізького водосховища, де водність дорівнювала 50-60% норми. Водність річок Приазов’я коливалась у межах 40-60% норми. Це доволі низькі величини, порівняно із середньомісячною водністю за кілька років спостережень, обумовлені відсутністю цьогорічної весняної повені в регіоні.

Що ж до рівнів води по руслу річки Сіверський Донець, то на початку травня спостерігаються незначні добові коливання рівнів з різною тенденцією, на які впливають опади та водогосподарська діяльність.

Однак водники басейну Сіверського Дінця не виключають жодних несподіванок погоди. Адже у 2020 році відчули, як через аномальну посуху й тривалу відсутність опадів рівні води у річках басейну досягли мінімальних значень за багаторічний період спостережень (а це понад 80 років!) і відповідали критеріям маловоддя.

Тож водні ресурси, накопичені у водосховищах в таких надзвичайно складних кліматичних умовах, всім нам необхідно використовувати максимально ощадливо, не забуваючи про тих, хто живе нижче за течією, – бути ековідповідальними і цінувати кожну краплину!

Нагадаємо, що у Криму гостро стоїть проблема з питною водою.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: