АГРО-БЛОГ

В Україні створення нових сільськогосподарських кооперативів опинилось під загрозою

04.04.2021 13:49
https://agronews.ua

В Україні створення нових сільськогосподарський кооперативів опинилось під загрозою. У чому ж виникла проблема, як обійти таку прогалину в діючому законодавстві України та як здійснити державну реєстрацію нового сільськогосподарського кооперативу в агро-блозі AgroNews.UA розповіла адвокат, експерт в галузі земельного та аграрного права Олена Смоляк.

Нагадаю, що 21.07.2020 року прийнято повністю новий ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію», який набув чинності з 15.08.2020 року та введений у дію з 15.11.2020.

Це означає, що:

✅ якщо ви плануєте зареєструвати новий сільськогосподарський кооператив, то повинні його зареєструвати відповідно до вимог НОВОГО ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію» від 21.07.2020.

✅ якщо ви діючий СОК або СВК, то відповідно до п.4, п.5 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію» повинні здійснити перереєстрацію протягом 3-х років з дати набрання чинності Законом, тобто до 15.08.2023.

До прийняття нового закону, за старим ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію» від 17.07.1997 сільськогосподарські кооперативи могли реєструватись в таких організаційно-правових формах, як сільськогосподарський обслуговуючий кооператив (СОК) та сільськогосподарський виробничий кооператив (СВК).

Статтею 7 нового ЗУ «Про сільськогосподарську кооперацію» введено нову організаційно-правову  форму, як «Сільськогосподарський кооператив».

Тобто, новостворені сільськогосподарські кооперативи повинні реєструватись за організаційно-правовою формою «сільськогосподарський кооператив», а не СОК чи СВК, а діючі СОК та СВК протягом 3-х років – здійснити перереєстрацію в «Сільськогосподарський кооператив»

Однак, на практиці зареєструвати новий сільськогосподарський кооператив та здійснити перереєстрацію старого виявилось не так просто. Ініціативні групи отримують безліч відмов від реєстраторів різних областей у здійсненні реєстрації новоствореного сільськогосподарського кооперативу. Однак, траплялись й позитивні випадки реєстрації нових сільськогосподарських кооперативів.

У чому ж виникла проблема?

Вона банальна, забули внести нову організаційно-правову форму у Класифікацію організаційно-правових форм господарювання, затвердженого Наказом №97 від 28.05.2004 Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики (далі – Класифікація ОПФ).

Так, ст. 16 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі – Закон про реєстрацію) передбачено, що найменування юридичної особи повинно містити інформацію про організаційно-правову форму та назву.

Частиною 2 ст. 16 Закону про реєстрацію встановлено, що організаційно-правова форма визначається відповідно до Класифікації ОПФ.

Отже, не побачивши в Класифікації ОПФ такої організаційно-правової форми, як «Сільськогосподарський кооператив», державний реєстратор відмовляє у здійсненні державної реєстрації новоствореної юридичної особи.

А у перереєстрації діючих СОК та СВК фактично не має сенсу, адже її необхідність і полягає у тому, щоб не лише привести статути у відповідність до вимог нового законодавства, але й найменування, яке включає в себе відомості про організаційно-правову форму.

Зараз Класифікація ОПФ містить такі організаційно-правові форми як «Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив» (код 350) та «Сільськогосподарський виробничий кооператив» (код 340).

Однак, зареєструвати новий сільськогосподарський кооператив за кодом 350 чи 340 державні реєстратори також відмовляються. Підставою відмови є те, що новим законом такі організаційно-правові форми не передбачені.

Таким чином маємо ситуацію, коли попри гасла державної підтримки розвитку сільськогосподарського кооперативного руху, по факту фізичні та юридичні особи позбавлені можливості задовольнити свої соціальні та економічні потреби шляхом створення сільськогосподарського кооперативу.

Поки що невідомо, коли новий код ОПФ буде внесено до Класифікації ОПФ. Разом з цим, відповідно до ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність незаборонену законом. Закон не забороняє здійснювати підприємницьку діяльність шляхом організації сільськогосподарського кооперативу. Навпаки, держава намагається всіляко популяризувати цю організаційно-правову форму як єдину, яка здатна розвинути та покращити життя на селі, дати економічний стимул розвитку дрібному сільськогосподарському товаровиробнику.

Як можливо зареєструвати?

На сьогодні обійти таку прогалину в законодавстві та реалізувати своє конституційне право можливо шляхом здійснення державної реєстрації нового сільськогосподарського кооперативу через код 995 «Інші організаційно-правові форми». Ця позиція як раз і створена для реєстрації юридичної особи за ОПФ, яку не можна віднести до будь-якої з форм визначених Класифікацією ОПФ.

До речі, Мінюст у відповідь на індивідуальний запит погоджується з тим, що до впровадження в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідної організаційної правової форми, як «Сільськогосподарський кооператив»  ОПФ новоствореного сільськогосподарського кооперативу може бути визначено за кодом 350, 340 чи 995.

Тільки так можливо уникнути порушення конституційних прав громадян, адже помилки держави не повинні усуватись за рахунок приватних осіб.

За отриманням кваліфікованої юридичної допомоги щодо створення чи перереєстрації сільськогосподарського кооперативу, організації діяльності чи проведення правового аудиту господарської діяльності сільськогосподарського кооперативу (СОК, СВК) звертайтесь до адвоката Олени Смоляк.

Читайте також: названо 17 обов’язкових положень Статуту сільськогосподарського кооперативу. Кожен діючий сільськогосподарський кооператив до 15 серпня 2023 року повинен здійснити перереєстрацію та адаптувати свою діяльність до нових правил гри. Приведення діяльності сільськогосподарського кооперативу у відповідність до вимог чинного законодавства, перш за все, починається з розроблення нового статуту. 


Перегляди: 55
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: