АГРОФОТО

В Україні стає популярною червона родичка обліпихи

15.05.2021 11:48
images_cms-image-000017083

Обліпиха в Україні поступово стає популярною промисловою культурою. Також в садах починає з’являтися її не дуже далека родичка – шефердія. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Шефердія (Shepherdia) – рід рослин сімейства Лохових, або Обліпихових (Elaeagnaceae) має лише три види невеликих чагарників, які ростуть в Північній Америці.

«Іноді трапляється так, що на базарі садівник купує саджанець обліпихи, а згодом з нього виростає зовсім інша рослина – з червоними ягодами. Так, це саме вона – шефердія. Загалом це теж обліпиха, але канадська», – зазначають експерти.

Шефердія та обліпиха дуже схожі. Листки у обліпихи видовжені, гострі на кінцях, а у шефердії, хоча і теж подовжені, але на кінцях округлі.

Та з настанням пори плодоношення, переплутати цих родичів неможливо: помаранчеві ягоди обліпихи щільно притиснуті до гілок по довжині, а яскраво-червоні в білу цятку ягоди шефердії зібрані в грона.

Шефердія в наших краях росте непогано – вона досить морозостійка не вимоглива до ґрунту. На коренях у неї утворюються бульби з бактеріями, що засвоюють азот з повітря, завдяки ним вона може рости на ґрунтах, бідних на органічні речовини і навіть на кам’янистих ґрунтах.

Пара шефердії потрібна обов’язково. Чоловічі і жіночі рослини необхідно висаджувати одночасно в співвідношенні, приблизно, чотири жіночих на одну чоловічу.

Стать шефердіевих рослин можна легко визначити по квітковим брунькам: у чоловічих дерев бруньки крупніші за жіночі і мають округлу форму, тоді як у жіночих вони довгасті, кілька загострені та більш притиснуті до пагону.

Плодоносить шефердія регулярно, зокрема і у нас. Вважається, що найбільш урожайним є старе дерево. Щороку воно приносить по 30-40 кілограмів плодів.

Ягоди шефердії мають свій «секрет» – після заморозків стають солодшими та мають більш ніжну текстуру м’якоті. однак зрілі ягоди цієї рослини (в серпні) кислуваті і гірчать.

З шефердії готують морси, компоти, варення, джеми, киселі, пастилу, мармелад, желе і навіть соуси. Їх додають в чізкейки та пироги. Також ягоди дуже гарні для різних наливок і настоянок.

Шефердія, так само, як і обліпиха – рослина-цілитель. Найбільша її цінність – високий вміст вітаміну С (більше, ніж в обліписі).


Перегляди: 62
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: