НОВИНИ

В Україні стартував унікальний проєкт розвитку аквакультури

21.12.2021 15:32
akvakultura

У Миколаєві презентували проєкт AQUABATOR — створення екосистеми розвитку аквакультури на півдні України, що реалізується Миколаївською міською радою, Галицинівською сільською радою, Центром підтримки бізнесу (в рамках Програми підтримки секторальної політики — Підтримка регіональної політики України). Про це повідомляє пресслужба Миколаївської міськради, пише agronews.ua.

За проєктом на території Галицинівської територіальної громади збудують пілотну акваферму для вирощування форелі. З 2022 року запрацює її цифровий двійник AQUABATOR.online.

На порталі будуть доступними інноваційні розробки в області аквафармінгу, відкрита база даних технологічних рішень для акваферм, навчальна програма з запуску бізнесу в галузі аквакультури, інформація про доступні програми та інструменти підтримки для мікро, малого та середнього бізнесу, відкрита база даних доступних фінансових інструментів, запити на продукцію аквафермерства українських виробників, пропозиції посівних\вихідних матеріалів від постачальників, інформаційні та аналітичні матеріали.

Про перспективи розвитку аквафермерства на Миколаївщині розповіли під час пресконференції 20 грудня ініціатори та розробники проєкту.

За словами Артема Ващиленка, директора Центру підтримки бізнесу, на півдні України є всі передумови для розбудови різних напрямків морської економіки. Серед них — аквафермерство.

Кілька років тому наша команда спільно з міжнародними колегами почала опрацьовувати цей напрям, розуміючи його перспективність та можливості стати точкою зростання для економiки нашого регіону. Разом із Миколаївською міською радою, Галицинівською громадою ми взяли участь у конкурсі програм секторальної підтримки, що впроваджується Міністерством розвитку громад та територій України. І перемогли. Тож сьогодні знайомимо місцевих жителів з новими можливостями. Можемо говорити, що Миколаївщина стає центром компетенцій із розвитку аквакультури, аквафермерства в Україні.

З початком важливої справи миколаївців привітав державний експерт Директорату регіональної політики Міністерства розвитку громад та територій України Олександр Бондар. Він підкреслив, що експерти Мінрегіону високо оцінили проєкт Миколаївщини та побажав, щоби наш регіон став взірцем для інших.

Олександр Корольов, директор департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської облдержадміністрації, нагадав, що аквафармінг входить до смарт-спеціалізації стратегії розвитку Миколаївської області до 2027 року.

Майже єдиний шлях для залучення інвестицій до регіону —  синергія зусиль бізнесу, громадських організацій та влади, — вважає посадовець. — Сподіваюся, наступного року до ініціативи долучиться ще більше громад.

Ключовим партнером проєкту є Миколаївська територіальна громада. Перший заступник міського голови Віталій Луков вважає, що успіх цілком залежить від активності людей.

Основна мета проєкту — «розбудити» громаду, показати, що й тут можна стати успішним. Акваферма слугуватиме практичним освітнім майданчиком, де впроваджуватимуть нові тенденції вирощування аквакультур. Завдання влади — забезпечити умови для розвитку бізнесу, — каже віцемер.

Юлія Болгак, заступниця Галицинівського сільського голови, подякувала партнерам за можливість створити на території громади сучасне господарство. Такі проєкти, на думку пані Юлії, сприятимуть підвищенню інвестиційної привабливості та економічному благополуччю. Досвід реалізації подібних ініціатив жителі с. Галицинове вже мають, оскільки беруть участь у програмі USAID «DOBRE».

“Не можна лишити поза увагою, що в громаді проживають понад 3 тисячі молодих людей. Щоби вони не виїжджали із села, маємо створити умови для відкриття власної справи, — зазначила Юлія Болгак. — Участь у проєкті не лише дозволить створити нові робочі місця, а й додасть мотивації для розвитку місцевим мешканцям”.

У перспективі акваферма стане привабливим туристичним об’єктом. Тут планують проводити екскурсії та частувати гостей щойно приготованою фореллю. Наразі майже готове приміщення для розташування підприємства. Залучені експерти виконали техніко-економічну оцінку та рекомендували, яку аквакультуру розводити. На початку наступного року обіцяють приступити до активної фази проєкту. Загалом за рік на аквафермі вирощуватимуть 5 тонн риби.

Цінність проєкту в тому, що учасники отримають не лише теоретичні знання, а і практичні навички створення подібного бізнесу. Як розповіла директорка департаменту економічного розвитку Тетяна Шуліченко, загальна вартість AQUABATOR становить 8,9 млн грн. З них 5,9 млн грн — кошти державного бюджету, решта — співфінансування від партнерів.

Цей пілотний проєкт демонструє не лише, як створити інноваційний бізнес-продукт, а і як організувати ефективну співпрацю із сусідніми громадами для досягнення вищих економічних показників”, — каже вона.

Учасниками можуть стати представники мікро, малого та середнього бізнесу, люди, зацікавлені у відкритті власної справи, вчені та науковці (у рамках AQUABATOR планують проводити дослідження та надавати консультації), експерти та представники навчальних закладів.

Чому на Миколаївщині вирощуватимуть саме форель, пояснив Любомир Гайдамака, розробник діючих причорноморських акваферм та консультант проєкту.

“Я вважаю, що з запуском цієї ферми розпочинається розвиток справжнього, високоінтенсивного аквагосподарства. Вважаю, потенціал Миколаївщини величезний. Чому обрали форель: перш за все, завжди наявний посадковий матеріал, що дозволяє організувати безперервний процес виробництва. До того ж, це смачна й поживна риба. За порівняно короткий строк — 5 місяців — вона виростає до товарного вигляду, 350–400 грам”, – зазначає Любомир Гайдамака.

Читайте також: Пластикові пакети суттєво подорожчають.



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: