НОВИНИ

В Україні стабілізується ситуація на ринку молока

01.12.2021 17:27
88

В листопаді відзначаємо продовження позитивних трендів для виробників сирого молока в Україні. Незважаючи на стабілізацію динаміки закупівельних цін на сировину, у звітному місяці фіксуємо зниження внутрішніх цін на олійні, що стимулювало підвищення операційної маржі виробництва молока. Про це повідомляє agrotrend.com.ua, пише agronews.ua.

Середній показник операційної маржі виробництва сирого молока в Україні в листопаді знаходився на рівні 21%, що на 3 відсоткових пункти вище жовтня і на 27 пунктів вище листопада 2020 року.

Середній показник операційної маржі виробництва сирого молока високопродуктивних господарств в листопаді піднявся до рівня 38%, що на 4 відсоткових пункти вище жовтня і на 27 пунктів вище листопада 2020 року.

Показники операційної маржі продовжують знаходитись на найвищих рівнях з моменту початку карантинного періоду. Позитивний економічний стан виробників підтверджують дані офіційної статистики – сільгосппідприємства продовжують тримати досить сталу кількість корів (-0,2% до минулого року).

Згідно з очікуваннями, вдалий кормозаготівельний період дозволяє вже в четвертому кварталі збільшити пропозицію сировини на ринку (до попереднього року). Незважаючи на стабільні показники виробництва і реалізації молока за підсумками 10 місяців, розрахункові дані Інфагро за жовтень показують ріст виробництва в категорії більше ніж на 1% до жовтня 2020 року і ріст реалізації молока сільгосппідприємствами більше ніж на 3% до жовтня 2020 року.

На думку Іона Морару, співзасновника і керівника проектів American Dairy Technology, в українського молочного скотарства є чимало проблем, але серед них можна виділити основні дві проблеми і полягають вони в тому, що:

-українські молочні ферми надзвичайно сильно «закомерціалізовані», це гальмує їх розвиток і знижує їхню рентабельність;

-небажання або невміння більшості українських виробників молока працювати над собівартістю.

“Порада: оптимальний спосіб досягнення ефективної рентабельності, це по-перше – висока продуктивність (максимальна продуктивність), тобто чим вища продуктивність у корів, тим нижче буде собівартість виробництва молока, навіть попри здорожчання кормо-дня, а по-друге, це – збереженість поголів’я, тобто правильний менеджмент здоров’я худоби”, – зазначив пан Морару.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: