АНАЛІТИКА

В Україні сезон лохини розпочався з низьких цін

06.07.2021 10:15
Golubika_polza_vred_yagody-1200x900

Українські виробники ягід на поточному тижні активізували збір врожаю лохини відкритого грунту. Старт сезону в цьому році затримався на 10-14 днів в порівнянні з попереднім, але почався з більш низьких цін. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

На поточний момент ціни на дрібнооптові партії лохини з місцевих господарств варіюються в діапазоні 250-350 грн / кг ($ 9,12-12,77 / кг), що в середньому на 20% дешевше, ніж на перші партії в попередньому сезоні.

Відзначимо, що перші партії грунтовій лохини, за словами операторів українського ринку, з’явилися на ринку ще в кінці минулого тижня, але обсяги були дуже обмеженими. При цьому стартовий ціновий діапазон на цю ягоду був досить широким. На відкритих продовольчих ринках роздрібні ціни на першу лохину варіювалися від 350 грн / кг ($ 12,80 / кг) до 500 грн / кг ($ 18,30 / кг). Аналогічну вартість встановлювали і виробники, що пропонують роздрібну доставку до своїх клієнтів. Проте, вже до кінця тижня деякі роздрібні продавці були змушені знизити мінімальний поріг цін до 270 грн / кг ($ 9,90 / кг).

Тим часом, в супермаркетах України основною пропозицією лохини становить місцева теплична лохина і імпортна ягода. Ще в кінці минулого тижня на полицях рітейлу ціна могла доходити до 400-550 грн / кг ($ 14,70-20,20 / кг). Пропозиція першої дорогої ягоди на полицях була досить обмеженою, але особливих проблем з продажами поки не спостерігалося. У сегменті фасованої ягоди була представлена ​​в основному лохина з Нідерландів, і в перерахунку на кг ціна могла досягати 600-700 грн / кг ($ 22,00-25,70 / кг).

На оптових ринках України також присутні пропозиції як місцевої продукції, так і імпортної, та й тут ціни поступово знижуються. На початку цього тижня середня ціна на місцеву тепличну лохину і ягоду, імпортовану з Іспанії, зрівнялася на рівні в 300 грн / кг ($ 11,00 / кг), а перші дрібнооптові партії грунтової лохини можуть пропонуватися ще нижче. У разі необхідності швидко розпродати залишки продукції виробники у виняткових випадках опускалися і до 230 грн / кг ($ 8,4 / кг).

Самі виробники також очікують, що ціни в даному сегменті можуть знизитися вже з наступного тижня, оскільки пропозиція лохини на ринку різко зросте. Варто відзначити, що виробництво лохини в Україні в нинішньому році помітно збільшиться, так як в плодоношення вступають все нові і нові плантації, закладені в період лохинного буму в країні, коли країна навіть стала другою державою світу за темпами розширення площ під цією ягодою. Більш того, українські виробники не збираються зупинятися, і площі під лохиною можуть рости і далі.

Нагадаємо, вирощування якої ягоди в Україні є збитковим.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: