НОВИНИ

Чому українській молоді вигідно займатися фермерством

07.06.2021 14:01
Apl1527230_820x360

Найбільший відтік української молоді за кордон був з середини 2014 року до 2018-2019 років через очевидні причини. Сьогодні відтік зменшився, але необхідно створити такі умови в державі, щоб не тільки зупинити це явище, а й повернути українців додому з закордону. Після запуску обігу земель молоді буде вигідніше працювати на селі. Якщо мова йде про західні області, то це стає навіть деяким модним трендом. Про це розповів народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук спеціально для agronews.ua.

“Давайте наведу вам простий приклад. Молодій родині, після весілля, економічно вигідніше буде придбати будинок у селі зі своєю власною землею, адже закинутих подвір’їв у селах чимало і коштують вони дешевше за «євробляхи». Згодом, цьому молодому українському подружжю, варто зареєструвати власну сімейну молочну ферму з поголів’ям від 5 до 50 дійних корів. При чому ця новостворена українська родина ще отримує 50% компенсації за будівництво ферми, плюс до 54 тис. грн компенсації̈ за кожного нетеля, а також 30 тис. грн за кожну голову власного приросту і ще по 5 тис. грн щорічно на утримання кожної дйної корови”, – роз’яснив Соломчук.

На його думку, це вагома підтримка з боку державу, що дає можливість не тільки розпочати власну справу на рідній землі, а й розвиватися та отримувати згодом прибуток. Повертаючись до прикладу молодого закоханого подружжя, нардеп додає, що новостворена родина одночасно з будівництвом власної молочної справи може засадити 3-4 га землі садом і ще тут отримати 80% компенсації̈ від держави.  І це лише один приклад з поміж інших багатьох можливих варіантів розвитку прибуткового бізнесу в селі.

Соломчук зазначає, що, безумовно, залишаються й деякі складнощі. Непросто побороти бюрократичну машину і на шляху до дотацій є свої перепони. Але це точно простіше, ніж раніше.

“Щоб спростити систему, удосконалити її, ми підготували законопроект, який вже став Законом про електронні реєстри. Вже наступного року їх має запустити МінАПК”, – зауважив він.

Це спростить оформлення держпідтримки, що буде доступною в електронному вигляді без участі будь-якого чиновника. Для того, щоб скористатися підтримкою буде потрібен лише якийсь ґаджет і інтернет. Щодо інтернету, до речі, зараз активно впроваджується програма Президента, у рамках якої 15 000 сіл забезпечать швидкісним інтернетом.

“Я впевнений, що розвиток молодого фермерського руху та відродження українського села – це шлях до національного успіху. Якісні, крафтові продукти будуть у ціні та великому попиті. А самозайнятість селян – буде гарантувати розвиток сіл, селищ”, – резюмував народний депутат.

Читайте також: з 1 липня 2021 року набирає чинності закон щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Більшість українців досить довго чекали на ці зміни. Про відродження українського села, нові можливості для кожного українця та залучення молоді у розвиток держави в ексклюзивному матеріалі для agronews.ua розповідає народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: