НОВИНИ

В Україні різко скорочується виробництво птахівництва

28.08.2021 17:03
1240_8658

Якщо в Україні найближчим часом не буде розблоковано процес державної реєстрації кокцидіостатиків, то виробництво та експорт продукції птахівництва може скоротитися. Переконані експерти Комітету виробників ветеринарних препаратів Європейської Бізнес Асоціації. Про це повідомляє пресслужба ЄБА, пише agronews.ua.

«Справа в тому, що наразі можливість застосування кокцидіостатиків у тваринництві не врегульована в межах законодавства через відсутність встановлених максимальних рівнів залишків цих речовин у харчових продуктах тваринного походження», — зазначили у ЄБА.

З проханням вирішити цю важливу для птахівничої галузі проблему Асоціація звернулася у листі до Прем’єр-міністра України. Владнати це питання може ухвалення проєкту Наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Показників безпечності харчових продуктів «Максимальні межі (рівні) залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження», опублікованого 17 лютого на офіційному веб-сайті МОЗ. 

Довідково. Кокцидіостатики — лікувальні кормові добавки, які використовуються для профілактики захворювань при годівлі птиці. Без застосування цих кормових добавок ризик падіння (смерті) поголів’я птиці складає понад 80%.

Подальші затримки у прийнятті згаданого проєкту Наказу МОЗ і розблокуванні процедури державної реєстрації та перереєстрації кокцидіостатиків, на переконання експертів Асоціації, можуть призвести до різкого скорочення поголів’я птиці в Україні, що, своєю чергою, негативно зобразиться на виробництві та експорті продукції птахівництва.

«Сьогодні птахівничі підприємства вимушені шукати заміну технології, проте, зазначу, що цей процес займає близько шести місяців, протягом якого є значні ризики втрати всього поголів’я. До того ж повністю замінити кокцидіостатики в промисловому птахівництві неможливо. Принаймні, в Україні і ЄС таких прикладів немає», — зазначив Дмитро Кирилюк, менеджер комітетів Європейської Бізнес Асоціації.

Нагадаємо, що озвучено причини подорожчання соєвої та соняшникової олії.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: