АНАЛІТИКА

В Україні прогнозують зростання ціни на груші

22.06.2021 10:01
4195324a2b2e1aeae2e6e

У нинішньому році черешня б’є всі свої колишні цінові рекорди. Незважаючи на те, що в Україні за календарем уже розпал черешневого сезону, ціни на цю ягоду залишаються високими. Все – через вкрай низький урожай черешні. Про це повідомляє biz.today, пише agronews.ua.

Та, якби всі втрати садівників зводились тільки до врожаю черешні, то це було би ще півбіди. На жаль, через холодну та дощову весну зазнали втрат не лише черешневі сади. У цьому році очікуються рекордні ціни ще на один популярний фрукт.

Йдеться про грушу. Вона також дуже сильно постраждала від весняних заморозків і дощу.

“Врожайність груші та черешні цьогоріч у Черкаській області зменшилася вдвічі. Урожай зменшився через несприятливі погодні умови”, – говорить голова Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Черкащини Олександр Маценко.

Груші сильно постраждали навесні у період поворотних заморозків. Тоді мороз знищив значну частину цвіту, і зав’язь просто не утворилася. “Добили” врожай несприятливі погодні умови у травні. Через холод і вогкості дерева масово хворіють. Чимало хвороб, таких як фітофтороз, парша, кокомікоз, неабияк докучають плодовим деревам у цьому сезоні.

“На грушу ціна буде рекордною. Якщо у нас була оптова ціна на грушу 45 грн / кг, а в мережі була 70 грн / кг, то в цьому ціна буде вище … Груші не вистачає не тільки в Україні, але й у Європі. Перша причина – мідяниця, такий шкідник, з ним дуже важко боротися. Приєднуються захворювання і все – груші немає, грушу корчують”, – журиться садівник.

Не варто чекати в цьому році високих урожаїв і на вишні, абрикоси та сливи. Вони також неабияк постраждали через весняні заморозки і тривалу негоду. Так, через морози на півдні і сході країни майже вся вишня обсипалася. Тепер хіба що залишається сподіватися на західну частину України, де весняні заморозки не були такими сильними, ділиться Олександр Маценко.

Ну, а що стосується черешні, то вона навряд чи вже більше подешевшає. Ціна на цю ягоду залишиться, як і раніше, високою. Отже, можна сказати, що цьогоріч із розряду звичайних ранніх літніх ягід черешня потрапила у розряд делікатесів.

“Черешня – це продукт розкоші. У цілому по Україні черешні буде мало: Південь – Херсонська, Миколаївська, Дніпропетровська області – черешні практично немає. За десять років такого дефіциту не було. Навіть у минулому році при -9 градусах була черешня. Цього року менше черешні, і ціна на неї буде вища – приблизно 100-120 грн / кг “, – підсумував садівник.

Нагадаємо, що український фермер зібрав унікальний врожай груш: по 1 кг вагою кожна.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: