НОВИНИ

Ціни на сало продовжують бити рекорди

18.11.2021 11:03
2c05aa81578cdb949c038928649c4cc7__980x

Ціни на сало в Україні побили всі рекорди і воно тепер дорожче за відбірну свинину. Фермери кажуть, що тримати свиней невигідно та важко, а самих господарств у країні не так і багато. Про це повідомляє Обозреватель, пише agronews.ua.

Плюс до всього злетіли ціни на корми. Шматки для тушкування наразі можна купити за 80 грн, обрізки сальні – за 20 грн, а найдорожче сало “генеральське” – 350 грн/кг. Через пів року ціни будуть ще вищими.

За сальну “серединку” у м’ясному павільйоні на київському базарі просять до 170 грн. Тримати свиней стало зовсім невигідно через великі витрати та величезну кількість роботи.

Зазначається, що дефіцит сала виник перш за все тому, що всі господарства в Україні перейшли на так звані м’ясні породи свиней. Вони мали більший попит і вирощувати їх простіше.

За 1 кг живої ваги м’ясокомбінати наразі дають 48 грн. Причому м’ясо в Україні набагато дешевше за сало. До речі, до 10% сала, яке вживають українці, – імпорт.

Фахівці кажуть, що зниження ціни не буде. Крім того, дефіцит свинини може виникнути у всьому світі, а в Європі через зростання цін на корми вже скорочується поголів’я. Цікаво, що в нашій країні і корми і робоча сила дешевші, але собівартість свинини вища.

Як пояснив виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко, якщо брати стандартну систему вирощування, свині до 110 кг в Україні виростають приблизно за 6 місяців (в кращому разі), у світі – за 5. “Йде фальсифікація з преміксами, різними добавками. Продаються фуфломіцини (препарати, які не мають доведеної ефективності. – Ред.), і це масова проблема”, – додав Бабенко.

Читайте також: Стало відомо, вирощування якої культури дає прибуток $3700/га.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: