В Україні до кінця року зростатиме ціна на різні види хліба. Йдеться про здорожчання на 10-15%. Це через підвищення вартості на сировину, енергоносії та логістику. Зокрема, борошно протягом року вже здорожчало удвічі. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Як розповів перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко, зростання вартості хліба відбувається через підвищення вартості на сировину, енергоносії та логістику.
“Мова йде про необхідність подорожчання в межах 10-15 %. Мінімальна відпускна ціна має бути не менше 35 гривень за кілограм. Все, що нижче, це фактично нижче собівартості і підприємство не може в такому режимі працювати довго. Вимиваються обігові кошти і прийде до того, що підприємство не зможе платити за сировину, зарплату, енергоносії. Тобто, змушені будуть зупинитись”, ― повідомив Юрій Дученко.
Ціни на хліб зростали вже на 5-10% протягом літа та на початку осені. Йдеться, зокрема, про сорти масового вжитку – пшеничний та батон. Вони користуються найбільшим попитом.
“На початку літа хлібники заявляли про значне, як на мене, подорожчання. Мова йшла навіть про 30%. Але за літо і осінь плавне відбулось подорожчання, але не на такий відсоток, як хлібники заявляли. За цей період дорожчали основні складові, сировина. В першу чергу це стосується борошна, енергоносіїв, зарплата. Всі ці фактори впливають на собівартість хліба. Логістика займає значну частину собівартості”, ― прокоментував Юрій Дученко.
Ціна хліба залежить і від врожаю зернових. Чи вистачить сировини для внутрішнього ринку, буде відомо навесні, повідомив Юрій Дученко.
“Міністерство аграрної політики запевнює, що контролюється вивіз зерна на експорт і для внутрішнього ринку продовольчого зерна має бути достатньо. Але виробники зерна сьогодні бачать тренди по зростанню ціни, вони його просто притримують. І на сьогоднішній день великих пропозицій по зерну II-III класу на ринку, на жаль, обмаль. Через дефіцит пропозицій збільшується його ціна”, ― розповів Юрій Дученко.