НОВИНИ

В Україні прогнозують скорочення площ під цибулею

17.04.2021 10:09
Цибуля Саджанка

Площі під цибулею ріпчастою в Україні можуть скоротитися в 2021 році, зважаючи на критично низькі ціни на цю продукцію. Про це зазначають аналітики EastFruit, пише agronews.ua.

Так, середні ціни на цибулю на українському ринку з кінця липня 2020 року продовжують змінюватись в межах $0,10-0,11 за кг і лише протягом кількох тижнів в серпні минулого року доходили до $0,13 за кг. Таким чином, в Україні продовжують фіксуватися найнижчі ціни на цибулю ріпчасту в регіоні Східної Європи.

Наприклад, в Молдові ця продукція в середньому пропонується по $0,15 за кг, а в Польщі і Грузії – по $0,22 за кг і $0,26 за кг, відповідно. У Росії ціни на місцеву продукцію варіюються в межах $0,16-0,22 за кг. У Білорусі ж вони зафіксовані на середньому на рівні в $0,26 за кг.

Зазначається, що в поточному сезоні Україна має всі шанси експортувати рекордний обсяг цибулі ріпчастої як мінімум за останні п’ять маркетингових років. Нагадаємо, що українські експортери вже встановили рекорд експорту в першій половині сезону, а в січні подібний тренд лише зміцнився. Так, за станом на січень 2021 р. країна вже експортувала 14 тис. тонн цибулі ріпчастої, тоді як раніше найвищий експорт за весь маркетинговий рік становив 18,9 тис. тонн в сезоні-2019/2020.

Проте, зростання експорту поки ніяк не позначився на цінах, і вони продовжують перебувати на гранично низьких рівнях в Україні.

Більш того, за даними проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», в сховищах українських господарств може перебувати рекордна як мінімум за останні три сезони кількість запасів продукції в період підготовки ринку до старту нового сезону. Зазначається, що якість таких запасів самі фермери характеризують як досить низька, але багато хто продовжує утримувати цибулю в сховищах все ще сподіваючись на підняття цін до кінця весни.

Такі негативні тенденції вже впливають на плани фермерів щодо площ під цибулею ріпчастою в поточному сезоні, особливо ранніх сортів, площі під якими в деяких регіонах можуть скоротитися досить істотно.

Таким чином, на думку аналітиків EastFruit, ситуація на українському ринку цибулі ріпчастої в кінці весни – початку літа 2021 р залежатиме відразу від декількох факторів.

По-перше, важливими факторами будуть перехідні запаси продукції врожаю минулого року в країні і активність експортерів. З одного боку, Україна має всі шанси поставити на експорт рекордний обсяг цибулі ріпчастої в поточному сезоні. З іншого боку, якість запасів у багатьох випадках викликає серйозні побоювання, і імпортери з тієї ж Білорусі можуть вже через 1-2 тижні переключитися на поставки цибулі ріпчастої з країн Центральної Азії.

По-друге, багато що залежатиме від термінів старту нового сезону і якості продукції у виробників озимої цибулі ріпчастої і продукції ранніх сортів.

Тим часом, через погані погодні умови багато виробників відчувають труднощі з посівом цибулі ранніх сортів, що призведе до більш пізнього старту сезону. Це може створити і можливості для підняття цін на урожай минулого року, але все знову буде залежати від якості запасів і підсумкових обсягів збору озимої цибулі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: