ВАЖЛИВО

В Україні прогнозують подорожчання яєць

26.12.2022 07:23
yajcza

Через перебої з електроенергією можуть зрости ціни на яйця. Про це Суспільному розповів економіст, керівник аналітичного напряму мережі “АНТС” Ілля Несходовський, пише agronews.ua.

Він додав, що коливання цін через відключення світла залежить від різних груп товарів.

“Наприклад, якщо говорити про яйця, де у структурі собівартість електроенергії є значною, то це відповідно може призвести до того, що ціна на яйця може незначно збільшитися до нового року”, – сказав Несходовський.

Якщо ж говорити про товари, де електрика потрібна, щоб їх зберігати, наприклад, для роботи морозильних камер, холодокомбінатів, то в даному випадку зворотна ситуація.

“Тут питання не здорожчання електроенергії, а питання відсутності електроенергії. Як результат, вони зараз намагаються продати свою продукцію, і тому по цій категорії товарів може бути незначне здешевлення”, – пояснив експерт.

За його словами, йдеться про намагання збільшити відповідну пропозицію на ринку, а зберігати так довго продукцію, як раніше, вони не можуть.

“Але у подальшому, наприклад в кінця січня, на початку лютого, коли буде нестача цих продуктів, це призведе до здорожчання”, – зазначив Несходовський.

Щодо інших товарів, оскільки є можливість перейти на альтернативні джерела використання електроенергії, то замість того, щоб використовувати централізоване енергопостачання, використовуються генератори. Водночас вартість ціни електроенергії, яку виробляє генератор, є суттєво вищою, ніж ціна електроенергії, яка поставляється, сказав експерт.

“Як результат, в структурі собівартості, в залежності від тої питомої ваги, наприклад якщо це 10%, а подорожчання вдвічі, то на ці товари можна очікувати подорожчання приблизно на 5%”, – пояснив Несходовський.

Наприклад, що стосується овочів і фруктів, то ціни на них залишаться приблизно такі ж самі.

“Тому що там в структурі собівартості електроенергія для того, щоб їх зберігати, є незначною, вона суттєво не вплине і тут є достатньо велика конкуренція”, – зазначив експерт.

Якщо ж говорити про заморожену рибу та інші заморожені продукти, то тут може бути подвійна тенденція.

“Той, хто не зможе працювати, буде скидати товар на ринок, продавати і, відповідно, зменшувати закупки. Той, хто перейшов на генератори, у нього вартість буде збільшуватись”, – сказав Несходовський.

Щодо інших продуктів, які не залежать від електроенергії, наприклад, алкоголь, інші напої, які не потребують холодильних камер, то ціна на них залишиться на рівні початку зими, особливих коливань тут не спостерігатиметься, прогнозує експерт.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: