НОВИНИ

В Україні прогнозують подорожчання картоплі

24.10.2021 18:38
images (1)

Ціна на картоплю не має перевищувати 8 грн/кг, інакше український ринок заполонить імпорт, розповів президент Української асоціації виробників картоплі Денис Стаценко. Про це повідомляє AgroTrend, пише  agronews.ua.

За його словами, низька ціна на початку сезону була спричинена «південним фактором»: перед збором ранньої картоплі у південних регіонах України йшли дощі, й коли вони припинилися, виробники одночасно взялися збирати урожай. Таким чином, вони створили тиск на ціну ранньої картоплі у серпні. Проте вже зараз ціна зросла.

«Ціна картоплі на ринку «Шувар» зараз приблизно 4-5 грн/кг. Це значить, що ціна від виробника — близько 3-4 грн/кг. Я думаю, що нижче 3 грн вона не опуститься. Лише у тому випадку, якщо врожай буде дуже хорошим, але такої картини ми не передбачаємо. Якщо врожай буде просто непоганим, то ціна картоплі після збору та настання морозів буде в межах 4-5 грн/кг. Може дійти до 6 грн. Якщо ж буде дефіцит картоплі, ціна на неї може сягнути 6-8 грн», — говорить Денис Стаценко.

Експерт зізнається, що такої ціни він би не хотів, адже тоді до України поїде імпортна продукція, зокрема з Польщі, і це негативно вплине на українського виробника.

«У Білорусі та Росії ситуація з урожаєм картоплі цього року — не дуже. А от у Європі картина набагато стабільніша. Влітку ціна на картоплю там може сягати 20 євроцентів (близько 6 грн), а у сезон тримається на рівні 10 євроцентів (3-3,5 грн). Відповідно, якщо імпортувати її до нас, то ціна виходить приблизно 7 грн/кг. Тому щойно ціна на українську картоплю перетне межу у 8 грн, до нас одразу повезуть польську картоплю. Наш ринок, на жаль, не захищений від імпорту», — пояснює експерт.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: