НОВИНИ

В Україні прогнозують паливну кризу

03.09.2022 13:17
6af152de-313561729776a43e7327cf7e5f02c808

Повернення акцизу на пальне, яке наразі ініціює уряд, може призвести до нової паливної кризи, а також відродить “сірі” схеми. Тож замість того, аби черговий раз міняти податкові норми, уряду варто було б боротися з контрабандним ринком пального, який нікуди не подівся навіть під час війни. Про це заявив Керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський, пише agronews.ua.

“Будь-які фіскальні рішення, особливо зараз, мають бути ретельно прораховані та розглянуті усі варіанти. Наприклад – якщо не повертати акциз, то можна активніше боротися з тіньовою економікою, адже попри війну, питання контрабанди у нас залишається дуже актуальним. Ми до війни втрачали мільярди на цьому ринку – а тим часом це ресурс, який може замінити підвищення акцизу на пальне”, – вказав експерт. 

Забловський попередив: спроби в черговий раз змінити фіскальну політику на ринку пального можуть спотворити ринкову конкуренцію, і загнати бізнес у “тінь”. Не слід також забувати і про проблеми логістичного характеру, які восени можуть призвести до нових паливних криз та дефіцитів. 

“А саме головне – будь-яка податкова політика має бути передбачуваною! У нас же ця норма порушується постійно, і суб’єкти господарювання часто не мають часу підготуватися до цих змін. Постійні ініціативи податкової не допомагають бізнесу у роботі, ба більше того: це дуже часто грає на руку нелегальному ринку. І в результаті виграють від повернення акцизів тільки “сірі” дистриб’ютори”, – резюмував Забловський. 

Раніше економіст Андрій Новак заявив, що повернення акцизу на пальне зашкодить передусім ЗСУ та аграріям, які для виконання своєї роботи потребують пальне у дуже великих обсягах.

Читайте також: Агробізнес під час війни: як побудувати ефективну діяльність



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: