АНАЛІТИКА

В Україні прогнозуть зниження цін на продукти: що подешевшає

02.12.2022 07:11
925

В Україні очікують чергової зміни цін на продукти вже найближчим часом – у грудні. Найвірогідніше, що через регулярні відключення електроенергії та додаткові витрати виробничників на генератори і пальне до них, ціни відчутно зростуть. Проте вартість деяких товарів може знизитися. Про це повідомляє biz.today.ua, пише agronews.ua.

Так, на думку експертів, завдяки гарному врожаю круп, зібраному цьогоріч, в Україні буде надлишок цих продуктів. І через це ціни на них будуть падати. Отже, мусить подешевшати й улюблена багатьма українцями гречка. Адже з найближчих сусідів, крім Росії та Білорусі, більш ніде гречку  не їдять. Звісно, що в обидві ці країни ми зі своїм товаром не подамося, а отже, будемо їсти гречку самі. А її цьогоріч вродило немало. Тому аграрії будуть вимушені знижувати ціну на свій продукт.

Крім того, цілком ймовірне і зниження ціни на борошно. Великого обвалу цін не буде. Але і крупи, і пшеничне борошно можуть подешевіти на 5%.

Водночас ціна на решту продуктів рвоне вгору. Адже через використання альтернативних джерел електроенергії вартість їхнього виробництва і зберігання зросте подекуди в 5 разів.

Йдеться в першу чергу про харчові продукти, на виробництво яких витрачається багато електроенергії. Отже ціни на них можуть зрости таким чином:

  • на м’ясо – до 10%;
  • на молоко та кисломолочні продукти – до 15%;
  • на кондитерські вироби – до 12%;
  • на хліб і соняшникова олія – до 10%;
  • на овочі з борщового набору – до 20%.

А от  що стосується цін на фрукти, то вони можуть залишитись на теперішньому рівні. Причому як вітчизняні, так і закордонні.

Водночас, дефіциту продуктів в Україні експерти не передбачають. Але ціни, звісно, не кожному будуть до снаги.



Перегляди: 33
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: