НОВИНИ

В Україні презентували демоверсію Національного геопорталу

30.04.2021 09:35
edaa8bac-4926-4c39-b99f-8339cb9eca4c_xl

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко на своїй сторінці у Фейсбук повідомив про презентацію демоверсії пілотного проекту Національної інфраструктури геопросторових даних, пише agronews.ua.

Геопортал ― це про відкритість інформації. Він забезпечує користувачам можливість простого пошуку та безперешкодного доступу до будь-яких даних національного, регіонального та місцевого рівнів на єдиній картографічній основі: про землю, воду, ліс, природні ресурси, інфраструктуру, комунікації.

“А найголовніше: дані не зібрані фізично, а інтегруються в режимі онлайн. Тобто щойно десь у Миколаєві були внесені зміни в містобудівну документацію, ви побачите ці зміни, у якому б місті чи селі ви б не знаходились. Не треба чекати, поки дані опиняться у загальній базі. Доступ до інформації на порталі безплатний”, – пояснює Лещенко.

До геопорталу пілотного проекту вже підключені різноманітні дані центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та територіальних громад. Учасники пілотного проекту відкрили майже всі дані, якими вони володіють.

“Наразі користування порталом вже доступне експертам ― держателям даних, а громадяни отримають доступ у травні, після того, як ми презентуємо розширений функціонал на земельному форумі «Україна 30»”, – зауважує Міністр.

Геопортал ― це про антидот від корупції. Незабаром громадськість, приватний сектор чи інвестори отримають доступ до інформації без посередництва чиновників, а отже це зменшить, а в перспективі зведе до мінімуму корупційну складову. Надалі, під час вдосконалення функціоналу та наповнення пілотного геопорталу даними, можна буде говорити про додаткові послуги, аналітичні елементи чи розроблення прикладних кейсів для кожної сфери економіки держави.

Наприклад, потенційно, шляхом інтегрування даних про податкові надходження, наявні родовища корисних копалин та перспективні плани розвитку територій на єдиній платформі вже можна приймати правильні стратегічні рішення. І так можна говорити абсолютно про кожну сферу економіки.

“Крім геопорталу Національної інфраструктури геопросторових даних, Держгеокадастр працює ще над одним проектом, який підтримає функціонування ринку сільськогосподарських земель в Україні. На цьому порталі будуть зібрані консолідовані дані про землекористування чи суміжні теми з Держгеокадастру, ДПС, Мін’юсту, Держстату, Державної судової адміністрації та Держводагентства. Проект презентуємо найближчим часом”, – резюмує Лещенко.

Читайте також: Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: