Низка перспективних сортів мигдалю іспанської селекції нині проходять активну апробацію в розпліднику Валерія Бурова у Кіровоградській області, а також в інших регіонах України, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Крім цього, Валерій Буров разом з експертом-дорадником, канд.с-г.наук Олексієм Зеленько та Миколаївським аграрним університетом спільно працюють з іншими сортами мигдалю різної селекції для виявлення найбільш оптимальних сортів для промислового розвитку в Україні.
З метою розвитку перспективних сортів мигдалю в Україні, які мають постійний активний попит та споживання в країнах ЄС, два роки тому Українська горіхова асоціація підписала Договір про співпрацю з Іспанським національним університетом (Consejo Superior de Investigaciones Cientificas, CSIC, Madrid, Spain) , який є власником основних промислових сортів мигдалю іспанської селекції.
Після цього, Горіхова асоціація подала для реєстрації у Державному Реєстрі сортів два промислових сорти Penta та Makako, що мають дуже пізнє цвітіння, стійкість до весняних заморозків та найбільш підходять для поширення в Україні.
Мигдаль є культурою холодо-, морозо- і зимостійкою, витримує морози до -30°С. В стані відносного зимового спокою квітневі бруньки мигдалю витримують морози до -25°С. У порівнянні з іншими кісточковими і горіхоплідними культурами, мигдаль звичайний іспанської селекції є перспективним для промислового вирощування і аматорського садівництва на більшій частині України.