НОВИНИ

В Україні працюють над розблокуванням завезення живих тварин в країну

17.02.2022 16:32
571

Вітчизняне ветеринарне законодавство забороняє завозити в Україну тварин, яких транспортували через території, що є неблагополучними щодо хвороб, які підлягають повідомленню, наприклад, африканської чуми свиней (АЧС). Про це повідомляє agroreview.com, пише agronews.ua.

Як наслідок, автотранспорт із вантажем живих племінних свиней не може здійснити транзитний проїзд через жодну країну Європейського Союзу, що межує з Україною, адже усі вони АЧС-позитивні. А вітчизняні свинарі втратили доступ до закордонного генетичного матеріалу.

Виправити ситуацію можна лише змінами на рівні законодавства. Для цього Асоціація «Свинарі України», постачальники генетики, спеціалісти Держпродспоживслужби та депутати Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики об’єднали зусилля і підготували Проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України “Про ветеринарну медицину” щодо спрощення умов доступу суб’єктів тваринництва до племінних (генетичних) ресурсів».

Ситуацію ускладнює фактор часу, адже поставки тварин переважно здійснюють у весняний чи осінній період, щоб уникнути падежу через літню спеку. Тому нині зусилля усіх зацікавлених сторін максимально направлені на прискорення розгляду та прийняття Проєкту.

Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: