НОВИНИ

В Україні посівні затрати 2021/22 МР у півтора рази перевищують минулорічні

06.02.2022 11:13
Planting seeds

Посівні затрати 2021/22 МР у півтора рази перевищують минулорічні. Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу, пише agronews.ua.

Аналітики УКАБ додали, що найбільше подорожчали міндобрива. Ціни на них зросли в середньому в 2,5 рази порівняно з попередньою посівною через стрімке подорожчання природного газу — основної складової виробництва азотних добрив. Експерти наголошують: слід врахувати, що ціна може знову збільшитися через підвищений попит.

«Через світове зростання вартості енергоносіїв подорожчали не лише добрива, а й, звісно, дизпаливо, яке за рік зросло в ціні на 27%», — розповідала аналітик УКАБ Світлана Литвин. «ЗЗР за останній рік подорожчали у середньому на 17%. Причинами є перебої у виробництві діючих речовин у найбільшого світового виробника пестицидів — Китаю — через енергетичну кризу та контроль за кількісними показниками споживання електроенергії», — додала вона. За її словами, це призвело до певного дефіциту ЗЗР та, відповідно, зростання цін на них. Зокрема, це стосується жовтого фосфору — основи для виробництва гліфосату.

Значну частку в структурі витрат посівної займає насіннєвий матеріал. Ціни на дану складову за рік виросли в середньому на 15% внаслідок зростання собівартості його доробки через подорожчання енергоносіїв. Крім того, на 13%, або на $170 за гектар, зросла ціна оренди землі.

 «В ситуації, що склалася, у аграріїв є два варіанти розвитку подій: повністю використати всі матеріально-технічні ресурси для отримання найкращих урожаїв, але при цьому понести істотні матеріальні затрати, або ж зекономити на посівній та отримати значно гірші показники врожайності. В будь-якому випадку сподіватимемося, що погодні умови і цього року допоможуть отримати найкращі результати», — зазначає Світлана Литвин.

Читайте також: В Україні створили новий онлайн сервіс для продажу зернових культур



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: