НОВИНИ

В Україні поширюються хвороби на посівах озимих

25.11.2022 11:19
4d380dfd2572cbd02ea302baf6b2c2e6_h367

Поточні агрокліматичні умови в Україні створюють передумови для розвитку та поширення хвороб, здебільшого на ранніх загущених посівах озимих зернових культур. Про це йдеться в даних моніторингу Держпродспоживслужби, повідомила пресслужба Мінагрополітики України, пише agronews.ua.

Як уточнюється, на 5-31% обстежених площ борошнистою росою, септоріозом уражено 2-6%, макс. 10-15% рослин у Житомирській та Миколаївській областях, кореневою гниллю – 1-4%, макс. 8% рослин у Житомирській та Львівській, бурою листковою іржею – 1% рослин у Тернопільській.

На посівах озимого ячменю в Закарпатській, Жиитомирській, Львівській та Миколаївській областях гельмінтоспоріозом уражено 2-7% рослин. На рослинах озимого жита в західних областях продовжується розвиток кореневої гнилі, борошнистої роси, септоріозу, якими уражено 1-3%. Для збереження зимостійкості рослин посіви оздоровлюють рекомендованими фунгіцидами.

«За потепління (3-5°С) та достатньої зволоженості повітря (90-100%) можна очікувати подальшого розвитку хвороб», – зазначають фахівці.

Також повідомляється, що сприятливі гідротермічні умови зумовили розвиток і розповсюдження хвороб озимого ріпаку. На 8-24% обстежених площ, 0,5-8%, макс. 10-16% рослин (Житомирська, Рівненська обл.) уражено пероноспорозом, фомозом, альтернаріозом, білою плямистістю. У Бердичівському районі Житомирської області чорною ніжкою охоплено до 15% рослин.

«Для запобігання переростання та покращення перезимівлі рослин у фазі 5-6 листків культури рекомендовано провести обробку дозволеними препаратами», – рекомендують у відомстві.

Нагадуємо, В Україні відбудеться Другий Всеукраїнський фермерський форум.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: