ВАЖЛИВО

В Україні погодні умови знищують врожаї

15.04.2021 10:29
890_450_5cde77bc834d5

Причиною високих цін на ранні овочі є несприятливі погодні умови на півдні України і, як наслідок, часткова втрата врожаю. Про це повідомляє UHBDP, пише agronews.ua.

Так, на Миколаївщині під час зворотних заморозків озима цибуля, плантації суниці садової та малини вимерзли в середньому на 30—40%, а в деяких господарствах — на 100%. Про це розповів Олег Калінін, фахівець з розвитку плодоовочевого ринку Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва в Миколаївській області та фонду LASKA.

«З початку березня кілька разів на ґрунті температура опускалася до мінус 3-4°С, раз — до мінус 12°С. Тож не дивуйтеся, що ціни на редис та молоду капусту зараз настільки високі, — зазначає Едуард Дембінов, фахівець з розвитку плодоовочевого ринку. — Торік у цей час оптова ціна редису становила дві гривні за кілограм, і виробники масово викидали овочі у посадках біля ринку в Великих Копанях (Херсонська область), а сьогодні редис оптом коштує 35—38 гривень».

На півдні країни через дощову погоду, яка тримається вже кілька тижнів, досі масово не висадили картоплю у відкритий ґрунт. Через велику вологість землі затримується на два тижні і посадка білої, червоної та ріпчастої цибулі. Тож на врожай цих культур слід очікувати не в середині літа, а вже в серпні.

Плодоовочівники кажуть, що на ціну вплине і підвищення тарифів на електроенергію, бо всі види упаковки стануть дорожчими: сітки, ящики, коробки. Цього року спостерігається різкий стрибок цін на агроволокно, тепличну плівку, подорожчали насіння, добрива, пально-мастильні матеріали. Послуги сезонних працівників також стали дорожчими на 10—15 гривень і становлять 45—50 гривень за годину роботи.

Нагадаємо, що українська зелень перетворилася на рідкісний товар.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: