ВАЖЛИВО

В Україні подорожчають яйця

23.12.2021 08:04
980665-12-zhovtnya-vsesvitniy-den-yaytsya-1

За даними Держстату, виробництво яєць в Україні скоротилося на 14%. Така ситуація вплинула й на ціни. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

Фермер Максим Сьомочкін уже три роки із родиною веде господарство. За його словами, основна причина здорожчання яєць і зменшення їхнього виробництва – це зниження потужностей великих виробників. “За рік на 25% втратили потужності. Це дуже впливово на об’єм яйця. Кроім того, яйце в собівартості дуже виросло”, – пояснив він.

На ціни у фермерських господарствах впливає й сезонність. Взимку саме свійські кури зазвичай несуть менше яєць. Якщо ж казати про масштаби промислові, то за за 11 місяців 2021 року виробництво яєць в Україні скоротилося на 13,5% порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

Економіст Олег Пендзін каже, що перша причина – це падіння попиту на українські яйця з Європи: “Призвело до того, що у нас відбулося скорочення виробництва. Окрім цього, росте ціна на енергоносії. Саме це робить собівартість виробництва більшою”.

Інша причина – ціни на зернові. “Так, у півтора рази зросла ціна на кукурудзу. А 60% вартості яйця – це кукурудза. Наразі на українському ринку дефіциту яєць не відчувається. Утім, якщо збережеться таке падіння обсягів виробництва, то в нас можуть з’явитися підвалини для росту ціни на яйця”, – наголосив він.

Поки що сподіватися на падіння цін на яйця причин розраховувати немає. Втім, традиційно вони можуть подешевшати ближче до весни.

Читайте також: Як орендувати вантажні вагони Укрзалізниці на електронних аукціонах.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: