НОВИНИ

В Україні подорожчають продукти харчування

27.09.2021 09:33
tsen_2_1_650x410

Ціни на газ у Європі піднялись до рекордних значень, люди у Великій Британії жаліються на подорожчання продуктів, а у Італії цифри в платіжках зросли майже на 40%. Про це повідомляє Сегодня, пише agronews.ua.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповів, що питання високих цін на газ у Європі торкнеться і українських споживачів.

За словами Омельченка, не зважаючи на те, що для ціна на газ для українців тримається на достатньо комфортному рівні, то для промисловості ціни на газ будуть зовсім іншими.

“Коли споживач йтиме до магазину і купуватиме там товар, то висока ціна на газ буде закладена у вартості цього товару”, – попередив експерт.

Також директор Центру зауважив, що українська промисловість може “непотягнути” надто високу ціну на газ, а це зробить продукцію малоконкурентною на інших ринках.

“Ці низькі ціни, які стримує наш уряд, вони не відобразяться на промисловості, тому що промисловість буде змушена купувати газ за високими європейськими цінами, оскільки у Нафтогазу недостатньо ресурсу для того, щоб забезпечити і населення, і промисловість”, – заявив експерт.

Що подорожчає у першу чергу?

На думку Омельченка, відобразиться це і на експортно-орієнтованих галузях, зокрема металургії, хімічній, цементній промисловості та аграрному секторі.

Серед товарів подорожчає передусім те, де більша частка природного газу – це сировинні товари та продукти харчування, адже агропромисловий сектор споживає дуже багато природного газу.

“Аграрний сектор споживає продукти хімії – це добрива, які робляться на основі природного газу, і це дійсно досить серйозний вплив. Через це можуть змінитись ціни і на продукти харчування, виробництво яких напряму залежить від поставок аміачних добрив”, – додав Володимир Омельченко.

Нагадаємо, що В Україні прогнозують подорожчання свинини.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: