ВАЖЛИВО

В Україні подешевшають добрива

08.02.2022 09:03
ya-22850

До весняної посівної однозначно спостерігатиметься зниження ціни, але наскільки сильне —ніхто не знає, вважає директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива» (UMF) Сергій Рубан. Про це повідомляє УкрАгроКонсалт, пише agronews.ua.

Він нагадує, що низка країн для стабілізації цін на внутрішньому ринку вжили відповідних заходів. Так, Росія тимчасово заборонила експорт аміачної селітри з 2 лютого по 1 квітня. Крім того, Польща з 1 лютого знизила ПДВ на добрива з 8% до 0%.

Сергій Рубан наголосив, що такі заходи варто було б запроваджувати й в Україні, проте наш Уряд навряд чи на це піде. За словами експерта, в Україні ціни на добрива відповідають світовим і наразі відбувається незначне зниження.

«На деякі позиції ціни зростають, як-от на аміачну селітру. Деякі добрива, навпаки, зараз дешевшають. В Україні знизилася ціна на карбамід відповідно до тенденцій світового ринку. На сьогоднішній момент — приблизно до $250 за тонну», — прокоментував він.

Щодо інших видів добрив, то за словами Сергія Рубана, ситуація наразі неоднозначна. Сульфат амонію та КАС не дешевшають, а аміак на світовому ринку подорожчав на $100 за тонну.

Як пояснив Сергій Рубан, на ринок продовжують діяти ситуативні фактори і, зважаючи на динаміку цін у 2021 році, цього року можливими є два сценарії: спекулятивне зростання на тлі великих фінансових вливань в економіку та відновлення ринкових цін і попиту після періоду стабілізації.

Таким чином, за його словами, поки високі ціни на природний газ утримуватимуться, розраховувати на низьку ціну аміаку неможливо.

«Просто через принцип паритетності цін в міжнародній торгівлі. Адже аміак є основною сировиною для виробництва як азотних, так і більшості фосфорних добрив», — пояснив С. Рубан.

Читайте також: Озвучено переваги українського соняшника в раціоні тварин



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: