ГОЛОВНЕ

В Україні подешевшала гречка

27.09.2022 11:05
e9d19b0--------3

В Україні ціна на гречку суттєво зросла порівняно з минулим роком. Але вже у вересні поступово почала дешевшати гречка, у деяких магазинах кілограм крупи вже можна купити по 70 гривень. Але подальшого падіння цін не варто очікувати. Про це розповів економіст Олег Пензін УНН, пише agronews.ua.

Ціни можуть впасти ще трохи, але не суттєво. За словами Пендзіна, якщо ціни різко впадуть, аграріям невигідно буде вирощувати гречку наступного року. Через це також може бути дефіцит круп.

“Бо якщо зараз ціна на гречку впаде нижче за собівартість, то наступного року її ніхто садити не буде, а значить, буде дефіцит і висока ціна продукту. Здається, така ситуація була в 2011 році, коли аграрії отримали великий урожай гречки і тому ціна впала. Тому у 2012 році її мало хто сіяв”, – сказав економіст.

У деяких магазинах зараз гречку можна купити за 60 гривень, на ринках ціни стартують із 70 гривень. Приблизно такими ціни залишаться надалі.

“Якщо цього року виробники не встигнуть, то цілком можливо, що і наступного не посіють, ніхто не хоче працювати собі у збиток. Тому я не думаю, що ціна буде нижчою за собівартість”, – додав він.

Зернові не можуть бути дешевими тому, що паливно-мастильні матеріали стали дорожчими, що також позначилося на вартості польових робіт. Крім того, щоб довести гречане зерно до стану каші, його необхідно просіяти та очистити з подальшим процесом лущення та подрібнення. Для цього використовується струм, який теж став дорожчим.

“Якщо гречка впаде нижче за собівартість, фермери все одно будуть змушені її продавати, тому що вони беруть кредити на посів, тому зараз їм потрібні гроші”, – сказав Пензін.

Мало хто знає, що раніше профіцит гречки утворювався через спад внутрішнього споживчого ринку. За словами експерта, гречка – дуже специфічна культура. Насправді в Європі її не використовують, тож продавати там продукт неможливо. До війни виробники експортували її до Росії та Білорусії, але цей ринок закритий з відомих нам причин.

Читайте також: Відбудеться безкоштовний вебінар щодо приватизацію державного та комунального майна



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: