ВАЖЛИВО

В Україні почалися масові перевірки фермерів на дотримання ліцензійних вимог щодо палива

09.10.2020 16:02
(COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) форум 3 (1)

В Україні почалися масові перевірки фермерських господарств на предмет дотримання ними ліцензійних вимог щодо палива. Про це повідомляє agronews.ua.

Голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник на своїй Facebook сторінці написав, що рік тому держава вирішила боротись з нелегальною торгівлею пальним. Ідея прекрасна, але чомусь торкнулась і фермерів.

“Їм податкова видавала ліцензії на зберігання пального: «ось тобі документ, працюй спокійно далі». Але щось традиційно пішло не так і тепер ця ж податкова приходить до ліцензованих ними ж аграріїв як не з перевіркою, то зі штрафом. Бо і бочки не такі, і стоять не там – перелік можна продовжувати нескінченно”, – зазначив Слободяник.

Слободяник додав, що тим часом нелегальні продавці пального нікуди не зникли – достаньо по трасі проїхатись.

f1caf3db-386e-41cd-83d6-26d33299b7ca
Наказ про проведення перевірок на Київщині

Прокоментував ситуацію і Семен Кривонос керівник юридичного департаменту в ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів»:

“Пам’ятаєте епопею з введенням ліцензії на зберігання палива? Великі гравці-власники заправок ще при Порошенкові під виглядом боротьби з тіньовими заправками пролобіювали відповідні зміни до Податкового кодексу. Але, вийшло як завжди і під «роздачу» випадково потрапили аграрії, які закуповують і зберігають паливо для власних потреб і не реалізують його третім особам”.

Він додав, що піднявся серйозний шум. У відповідь вже нова влада щось спростила, десь пом’якшила відповідальність, але, не дивлячись на доводи аграріїв і здоровий глузд до кінця скасовувати новий спосіб пресингу податкової не стала. Пояснила це тим, що так треба «для порядку» і «обліку», при цьому пообіцявши, що проблем у фермерів не буде. Але, вийшло все так, як і припускали аграрії.

“В акурат у розпал збирання врожаю та інших осінніх польових робіт. Збіг? Порушення виявляють звичайно ж, щоб ви не сумнівалися, серйозні: бочка не така, кран не там, око не туди дивиться, руки не звідти ростуть”, – зазначив фахівець.

Експерт наголосив, що більшість таких «порушень» не інакше як прямо пов’язані з ризиком нелегальної торгівлі паливом і тіньовими заправками.

“Один мій знайомий фермер запитав у перевіряючих: А що мені загрожує?  Ті відповіли-позбавлення ліцензії. На що знайомий вже мені сказав: «Та хай лішають. Буду куплять тоді лівак. А що мені робить? У мене оранка. Але платить я цим (цензура) нічого не буду». От і все”, – написав Кривонос.

Керівник юридичного департаменту в ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів» наголосив, що не можна давати податковій додаткових безглуздих інструментів тиску. Вони обов’язково перетворять це у подібний треш.

“Тільки що знайомий повідомив, що склали акт і готують наказ на анулювання ліцензії. Причина: ліцензія на 4900 літрів, а бочка для зберігання на 5 кубів. Я справді не можу мозком сприйняти цю інформацію. Це свинство найвищого рівня. А ще. Сюр в тому, що по дорозі до господарства товариша на трасі не соромлячись продають ліве паливо. Але, податкова ніколи не бореться зі схемниками, вона бореться тільки зі слабкими і незахищеними”, – зазначив експерт.

Семен Кривонос написав, що буде безкоштовно навати юридичну допомогу фермеру, тільки для того, щоб відновити справедливість і довести неспроможність позиції фіскалів.

“І от питання до податкової – ви справді вважаєте, що ліцензований вами ж фермер під час збору врожаю – це гарна мішень, щоб «кошмарити»? Виходить, що той хто не повівся на ліцензування – сидить і сміється. А коли ліцензію видавали, ви не бачили де білий бізнес, а де «чорне» пальне? Шановні податківці тут або «хрестик», або «спіднє»”, – підсумував Іван Слободяник.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: