НОВИНИ

В Україні почали скасовувати штрафи за перевантаження транспорту

16.12.2021 13:33
19e5236-----

В Україні суди почали скасовувати штрафи за перевантаження транспорту, які виписуються в автоматичному режимі. Про це повідомляє Дорожній адвокат. Про це повідомляє  agropravda, пише agronews.ua.

Так, нещодавно суд визнав незаконним та скасував штраф «Укртрансбезпеки» по автоматичному зважуванню внаслідок того, що система не правильно зчитувала тип транспортного засобу.

Як відомо, від 1 жовтня впроваджено автоматичну фіксацію перевищення вагових норм. Штрафи від 8 500 грн до 51 000 грн. Штрафують власників вантажівок або належних користувачів, внесених до відповідного реєстру. Деякі з власників сплачують штрафи, не здогадуючись що вони незаконні.

Власник вантажівки отримав постанову «Укртрансбезпеки», у якій було вказано про перевищення вагової норми на 5% і накладено штраф 8 500 грн. Не погоджуючись з цим штрафом громадянин оскаржив цю постанову в суді. У позові він зазначив, що транспортний засіб є контейнеровозом, нормативний ваговий параметр якого допускається до 44 тонн, а не 40 тонн, як розрахувала «Укртрансбезпека». Наголошував, що цього не було враховано інспектором під час винесення оскаржуваної постанови.

Суд, дослідивши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, встановив, що дійсно тип даного транспортного засобу — контейнеровоз. Судом також з’ясовано, що відповідно до пункту 22.5 ПДР нормативний параметр для цієї категорії транспортних засобів встановлено 44 тонни. 

«Укртрансбезпека» неправомірно врахувала під час розрахунку відсотка перевищення для контейнеровоза нормативний параметр 40 тонн.
Провівши повторні обчислення, суд зробив висновок, що фактично вага транспортного засобу з урахуванням правильного нормативного параметра 44 тонни не перевищує допустиму вагу понад 5%. А отже штраф 8 500 грн є протиправним та підлягає скасуванню (Рішення від 06.12.2021 у справі №383/1134/21)», — рішення суду.

Водночас слід зазначити, що «Укртрансбезпека» у сформованих постановах про накладення адміністративних стягнень в порушення вимог закону не вказує інформацію про зафіксовану фактичну вагу транспортного засобу та застосований нормативний параметр. Вказує лише різницю перевищення та відсоток перевищення. Це позбавляє власника транспортного засобу провести власне обчислення та перевірити правомірність обчислення «Укртрансбезпеки».

За результатами розгляду справи суд визнав постанову «Укртрансбезпеки» про накладення штрафу по автоматичному зважуванню незаконною та скасував її. Після цього судового прецеденту, скасування судами штрафів «Укртрансбезпеки» у подібних ситуаціях може стати масовим явищем.

Читайте також: Близько 63% українців вважають реформу децентралізації потрібною.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: