НОВИНИ

В Україні підвищили ціни на бензин, дизельне паливо та газ

24.11.2022 18:19
1200_0_1636123096-6692

Українські АЗС підвищили ціни на бензин, дизельне паливо та газ. Стало відомо, як заправки працюватимуть в умовах повного блекауту, і як перебої з електроенергією вплинуть на вартість пального. Повідомляє НВ, пише  agronews.ua.

За даними порталу Мінфін, середня ціна бензину А-95 преміум збільшилася на 5 копійок – до 50,70 грн/л. Бензин А-95 подорожчав на 2 копійки – до 50,28 грн. Вартість літра бензину А-92 зросла на 12 копійок – до 49,45 грн. Дизельне паливо подорожчало на 4 копійки – до 54,41 грн/л, а автогаз продають за колишньою ціною 28,64 грн.

Автозаправні станції планують подальшу роботу з огляду на ризики можливого блекауту та закуповують дизель-генератори. Деякі АЗС купують термінали Starlink. Витрати на додаткове обладнання можуть вплинути на ціни для водіїв. Про це повідомив СЕО групи компаній, які мають велику мережу заправок, Василь Даниляк. Він уточнив, що у мережі працюють 400 станцій.

“270 заправок – з дизель-генераторами, докуповуємо ще 105. Таким чином, до кінця року у всіх регіонах вже на 375 АЗК будуть генератори… Звичайно, це позначиться на вартості палива. Ми маємо різні генератори – 50 кВт і 100 кВт – вони досить багато споживають”, – зазначив експерт.

Даниляк наголосив, що за умови високих обсягів продажу вартість палива підвищиться незначно. Все залежатиме від того, скільки бензину, дизелю і газу продаватимуть заправки, чи попит буде. Якщо він залишиться таким самим, ціни не зміняться. Якщо попит упаде, ситуація погіршиться.

“Об’єкт все одно має працювати. Ще старлінки потрібно буде забезпечувати”, – цитує аналітика НВ.

Зазначено, що у мережі запустили 30 терміналів Starlink – переважно на звільнених територіях, де постійно немає зв’язку. Закупівлі обладнання продовжуються. Василь Даниляк пояснив, що генератори на АЗС дозволять жителям країни не лише заправлятися, а й заряджати гаджети, а також купувати гарячу їжу.

Нагадуємо, В Україні відбудеться Другий Всеукраїнський фермерський форум.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: