НОВИНИ

В Україні перерахують ціни на хліб

09.02.2022 09:25
AQjabYLLr9t-WUNN2-R4sXpOyeibozcj

В Україні вартість хліба зросте цього місяця максимум на 5-7%. Таку думку висловив виконавчий директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин в коментарі УНН, пише agronews.ua.

“Об’єктивні причини для (росту цін на хліб — ред.) є. На жаль, не до кінця вирішені питання з агроносіями. Ті аукціони, що влаштовані по продажу дешевого газу, не можуть забезпечити всіх бажаючих “хлібопеків“ дешевим газом. Тобто, вони вимушені вкладати у виробництво хліба дорогий газ”, — сказав Пендзин.

За його словами, також дуже проблемним є питання продовольчої пшениці, яку достатньо багато вивезли в листопаді.

“Мінімальна заробітна плата зросла в грудні, що теж буде лягати в ціну товару”, — зазначив експерт.

Пендзин зауважив, що кожен місяць хліб додавав 2% до ціни.

“І протягом минулого року додавав, й позаминулого року додавав (2% — ред.). Нам сказали, що хліб буде дорожчати на 15-20%. Але влада вже дає більш дешевий варіант газу, тому я думаю, що максимум (плюс — ред.) 5-7% цього місяця ми побачимо і все”, — розповів Пендзин.

Окрім того, Пендзин наголосив, що проблема не в ціні хліба, а в можливості, здатності людей його купувати.

“Держава має втрутитися та допомогти малозабезпеченим верствам населення прямими адресними допомогами для того, щоб їм здешевлювати (вартість — ред.). Проблема не в ціні хліба, а в можливості, здатності людей цей хліб купувати. Коли ми з вами говоримо про людей з достатньо високими доходами, я не думаю, що з них хтось знає, скільки реально коштує хліб. Якщо їм треба, то вони купують. Ми з вами, коли говоримо про вартість хлібу, ми говоримо в першу чергу з точки зору доходів малозабезпечених верств населення”, — сказав Пендзин.

За його словами, на сьогодні є найбільшою проблемою те, що всі здешевлені ціни на соціально значущі продукти влада збирається погашати за рахунок бізнесу.

“Обмеження торговельної надбавки — це обмеження доходів рітейлу. Аукціони з обов’язкового продажу газу власного добутку приватними організаціями — це мінус доходи приватників. Жодної копійки в державному бюджеті не виділено на те, щоб дати адресну допомогу малозабезпеченим верствам населення”, — зауважив Пендзин.

Читайте також: Озвучено переваги українського соняшника в раціоні тварин.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: