НОВИНИ

В Україні орендуватимуть акваторії моря для цілей марикультури

08.02.2021 10:20
2

Держрибагентство розробило проєкт про надання в оренду акваторії моря для цілей марикультури. Про це повідомляє пресслужба Державного агенства рибного господарства України, пише agronews.ua.

З набранням чинності у 2013 році Закону України «Про аквакультуру», в Україні з’явилася можливість започаткувати такий вид діяльності, як марикультура.

Але для її практичного старту Держрибагентством ще розроблялися необхідні додаткові нормативні документи. Зокрема Типові договори користування на умовах оренди частиною рибогосподарського водного об’єкта, акваторією (водним простором) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України для цілей аквакультури та Методика визначення розміру плати за використання на умовах оренди акваторії (водного простору) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України для цілей аквакультури (марикультури). Ці документи були затверджені постановами Кабінету Міністрів України та набрали чинності ще у 2015 році.

Новим поштовхом для реального започаткування цієї діяльності став розроблений Держрибагентством проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про надання в користування на умовах оренди акваторії (водного простору) територіального моря України для цілей марикультури», який наразі узгоджується з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Даний проєкт дасть можливість суб’єкту господарювання здійснювати діяльність з розведення і вирощування мідій та інших промислових гідробіонтів в акваторії Чорного моря.

Вирощування мідій за сучасними технологіями не завдає шкоди морському середовищу та дозволяє вести господарську діяльність необмежено довгий час. Крім того господарство, що створюється для вирощування молюсків, безумовно буде сприяти поліпшенню екологічних умов на прилеглій морській акваторії з огляду на природну властивість мідій очищувати воду від шкідливих бактерій та хімічних речовин.

Прийняття проєкту розпорядження дозволить також започаткувати та упорядкувати механізм укладання договорів для надання в користування на умовах оренди акваторій (водного простору) територіального моря України для цілей марикультури, визначити особу, здатну ефективно господарювати на певній акваторії, включаючи підтримання її оптимального екологічного, санітарного та водогосподарського стану.

Нагадаємо, що в Україні на понад 40 % впав промисловий вилов риби.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: