АНАЛІТИКА

В Україні очікуються рекордні ціни на популярний фрукт

23.06.2021 09:05
fruits-berries-shopping-dish-table-tablecloth-cherry-raspberry-blueberries-apples-pear-strawberry-plum-watermelon-peaches-nectarine-apricots-grapes-800x532

На жаль, через холодну та дощову весну зазнали втрат не лише черешневі сади. У цьому році очікуються рекордні ціни ще на один популярний фрукт. Йдеться про грушу. Вона також дуже сильно постраждала від весняних заморозків і дощу. Про це повідомляє biz.today, пише agronews.ua.

“Врожайність груші та черешні цьогоріч у Черкаській області зменшилася вдвічі. Урожай зменшився через несприятливі погодні умови”, – говорить голова Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Черкащини Олександр Маценко.

Груші сильно постраждали навесні у період поворотних заморозків. Тоді мороз знищив значну частину цвіту, і зав’язь просто не утворилася. “Добили” врожай несприятливі погодні умови у травні. Через холод і вогкості дерева масово хворіють. Чимало хвороб, таких як фітофтороз, парша, кокомікоз, неабияк докучають плодовим деревам у цьому сезоні.

“На грушу ціна буде рекордною. Якщо у нас була оптова ціна на грушу 45 грн / кг, а в мережі була 70 грн / кг, то в цьому ціна буде вище … Груші не вистачає не тільки в Україні, але й у Європі. Перша причина – мідяниця, такий шкідник, з ним дуже важко боротися. Приєднуються захворювання і все – груші немає, грушу корчують”, – журиться садівник.

Не варто чекати в цьому році високих урожаїв і на вишні, абрикоси та сливи. Вони також неабияк постраждали через весняні заморозки і тривалу негоду. Так, через морози на півдні і сході країни майже вся вишня обсипалася. Тепер хіба що залишається сподіватися на західну частину України, де весняні заморозки не були такими сильними, ділиться Олександр Маценко.

Ну, а що стосується черешні, то вона навряд чи вже більше подешевшає. Ціна на цю ягоду залишиться, як і раніше, високою. Отже, можна сказати, що цьогоріч із розряду звичайних ранніх літніх ягід черешня потрапила у розряд делікатесів.

“Черешня – це продукт розкоші. У цілому по Україні черешні буде мало: Південь – Херсонська, Миколаївська, Дніпропетровська області – черешні практично немає. За десять років такого дефіциту не було. Навіть у минулому році при -9 градусах була черешня. Цього року менше черешні, і ціна на неї буде вища – приблизно 100-120 грн / кг “, – підсумував садівник.

Нагадаємо, що в  Україні подешевшали яйця.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: