ВАЖЛИВО

В Україні очікується нове зростання цін на продукти

13.01.2022 08:03
26_main

Інфляційні ризики в Україні посилюються. Крім високих світових цін на продовольство, негативний вплив на інфляцію нададуть ціни на енергоносії і рекордне за десятиліття зростання цін виробників промислової продукції. Про це повідомляє rbc.ua, пише agronews.ua.

Влада вже задумалася про механізми компенсації для населення. Варіанти для цього є, але як і коли їх доведеться використовувати – ще поки під питанням.

Інфляція в Україні за підсумком 2021 року склала 10% при затверджених в макропрогнозі 7,3%. Фактично це стало рекордним зростанням споживчих цін з 2017 року, коли інфляція на кінець року була 13,7% (грудень до грудня).

Продукти подорожчали на 13,3%. Найбільше піднялися ціни на соняшникову олію-38,8%, цукор – 28,3%, яйця – 19%, а також хліб – 18,7%. Подешевшали лише фрукти – на 10,2%. Алкогольна та тютюнова продукція зросла в ціні без малого на 10%.

Зростання цін у 2021 році стало світовою тенденцією, як ефект “ковідної” кризи в економіці. За даними МВФ, у всьому світі для підтримки економіки і населення було виділено близько 16 трлн доларів.

І хоча стрибок цін на продовольство був інфляційним викликом минулого року, сьогодні він вже демонструє загасання, вважає аналітик “Альфа-Банк Україна” Олексій Блінов.

“Пік продовольчої інфляції припав на вересень-жовтень і склав 13,6%. Зараз вона вже сповільнилася до 12,7%. Це не сильно вибивається із загального показника інфляції в 10%. Якщо соняшникова олія, цукор, яйця минулої весни вибухнули зростанням, то сьогодні вони вже формують хвилю уповільнення інфляції. Це не означає, що ціни падають, просто вони не ростуть так сильно, як раніше”, – зазначив Блінов.

Але підстав очікувати істотного зниження темпів інфляції зараз немає. Дані світових ринків говорять про збереження тенденції досить високих інфляційних ризиків саме на продовольство. Враховуючи, що продукти харчування становлять майже половину споживчого кошика українців, інфляційний удар в новому році може бути досить серйозним.

“Ціна на продукти піде вгору на 10-20%, якщо судити за форвардними контрактами. Зерно, цукор, какао боби – все йде вгору. Це дасть ефект на всі країни, які імпортують інфляцію, а Україна в їх числі”, – пояснив виданню радник президента України Олег Устенко.

На цьому тлі дії Нацбанку з таргетування інфляції поки відчутного результату не дають. Минулого року НБУ п’ять разів збільшував облікову ставку – з 6% до 9%. Однак наблизитися до мети в 5 (±1%) не вдалося. Інфляція зараз носить не монетарний, а товарний характер, а тому кроки НБУ в цій ситуації практично марні.

У Нацбанку продовжують сподіватися, що до кінця року політика таргетування поверне інфляцію у встановлені рамки.

Читайте також: На Вінниччині судитимуть держреєстратора за хабар.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: